Moskva / Foto: Pixabay.com

Zaharova: Rusija planira da odgovori na nove sankcije SAD

Rusija će razmotriti uzvratne mere posle najave da će SAD uvesti nove sankcije Rusiji zbog nelegalnog korišćenja hemijskog oružja u pokušaju ubistva bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u martu u Velikoj Britaniji, izjavila je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova.

“Ruska strana će razmotriti koje će mere odmazde uvesti posle neprijateljskih mera Vašingtona”, rekla je Zaharova i dodala da su SAD “svesno izabrale put sukoba u bilateralnim odnosima koji su praktično svedeni na nulu”. Prema njenim rečima, nove najavljene sankcije predstavljaju “izmišljeni izgovor” dok su razlozi za njihovo uvođenje “izuzetno neprihvatlijvi”. “Ruske vlasti su direktno optužene da su koristile vojni nervni agens novičok, iako britanska strana nije do sada pružila nijedan dokaz o umešanosti Rusije”, dodala je Zaharova, insistirajući na tome da je Rusija u potpunosti uništila svoje zalihe hemijskog oružja. A portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je kao “apsolutno neprihvatljive” nove ekonomske sankcije SAD Rusiji. “Smatramo apsolutno neprihvatljivim uvođenje novih ograničenja zbog slučaja iz Solsberija i smatramo ih nelegalnim”, rekao je Peskov, koji je za Vašington kazao da je “nepredvidljiv partner” i ponovo odbacio odgovornost Rusije za trovanje bivšeg ruskog agenta.

Inače, Stejt department je saopštio da su SAD ove nedelje zvanično zaključile da je Rusija koristila novičok za trovanje Skripalja i njegove ćerke i da zbog toga uvode sankcije Moskvi. Vašington se odlučio za nove sankcije uprkos naporima predsednika SAD Donalda Trampa da poboljša odnose s Rusijom i njenim predsednikom Vladimirom Putinom, i usred istrage mogućeg ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine. Sankcije Rusiji trebalo bi da stupe na snagu oko 22. avgusta.