Slobodan Georgijev / Foto: FoNet/Božidar Petrović

“Ministar Stefanović je svestan da među ljudima u vlasti postoje kriminalci”

U emisiji “Novi dan” na TV N1, novinar BIRN-a i nedeljnika “Vreme” Slobodan Georgijev izjavio je da “pohvaljuje” policiju zbog toga što ne ćuti o mafijaškim obračunima u Beogradu: “Pominjano je to više puta u javnosti, i to sam hteo da pohvalim, dakle, država je priznala da ovde postoji mafija. To je vrlo važan trenutak, još 2016, kada je ubijen Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi. Država je tada gromoglasno objavila rat mafiji. Kada država kaže da mafija postoji, to je na neki način priznanje da su neki ljudi iz državnog aparata uključeni u rad organizovanih kriminalnih grupa.

Ja vidim da je, recimo, gospodin Stefanović svestan da među ljudima u vlasti postoje kriminalci. Ja nemam dokaze, ali on ima dokaze, jer je on rekao da postoji mafija. Ne postoji mafija bez pomoći države, dakle, to je po definiciji. Nisu to neki ‘indijanci’ koji mogu da prodaju tone kokaina po gradu, a da niko iz policije, tužilaštva, vlasti o tome ne zna ništa i da u to nije uključen.”

Georgijev je podsetio da je padom klana Darka Šarića 2010. i 2011. godine, prvi put nakon akcije “Sablja”, moglo da se vidi da se država “na ozbiljan, temeljan i strukturan način” bavi borbom protiv organizovanog kriminala.

“Dakle, to je bila državna politika. Kada je promenjena vlast 2012. godine, to je napušteno. Tada nam je rečeno da su kriminalci ovi što su bili na vlasti. Od tih ‘kriminalaca’, kako nam je Vučićeva vlast govorila, niko nije uhapšen zbog organizovanog kriminala.

Sa druge strane, danas u Beogradu ova država čuva neke kriminalce. Na primer, Svetozar Marović je osuđeni kriminalac u Crnoj Gori. On je priznao da je vodio organizovanu kriminalnu grupu i osuđen je zbog toga. Ja bih voleo da ova vlast odgovori kako je to moguće.

(…)

Zašto čuvamo Svetu Marovića? Zašto čuvamo ovog Rumuna Gicu, koga Rumunija traži, a mi smo mu dali azil? I treći slučaj, Bugarina Vasileva – godinama tu sedi, a Bugari ga jure. To je najveći privredni kriminal u istoriji Balkana, on je za to zadužen, a mi ga čuvamo.”

(N1, 3. avgust 2018. godine)