Foto: Pixabay.com

Advokati prekinuli štrajk

Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda koju vodi Jugoslav Tintor saopštile su u nedelju da se od ponedeljka obustavlja jednonedeljni protest sa obustavom rada advokata zbog ubistva Dragoslava Miše Ognjanovića. 

Advokati su najavili i da će do 20.septembra pratiti dalji rad nadležnih državnih organa na rasvetljavanju ovog zločina, a potom, po potrebi, “preduzimati određene mere”.

U saopštenju advokata se navodi da je “ovim protestom ukazano javnosti i svim državnim organima da napad na advokata predstavlja napad na pravosuđe, koje bez advokature ne može funkcionisati”.

“Protestom su advokati izrazili ne samo jedinstveni stav povodom ubistva kolege Ognjanovića, već i
opravdano očekivanje čitave profesije da rasvetljavanje napada na advokate mora predstavljati pitanje od posebnog javnog interesa i prioritet u radu organa krivičnog gonjenja”, piše u saopštenju, kao i da “u sistemu krivičnopravne zaštite advokat mora biti jednako zaštićen kao sudija ili tužilac”.

Advokati su najavili da će “narednih dana” biti formirano Stalno telo za praćenje istraga svih napada na advokate koje će činiti predstavnici advokature, sudstva, tužilaštva, policije i Ministarstva pravde, kao i da će zadatak Stalnog tela biti praćenje delotvornosti istraga u slučajevima napada na advokate i unapređenje zakonskih propisa koji uređuju krivično pravnu zaštitu advokata.

U intervjuu Istinomeru, predsednik druge Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić rekao je da “štrajk u prvoj nedelji avgusta sem simboličnog nema drugi značaj jer sudovi u avgustu faktički ne rade:

“Ako su kolege, pak, odlučile da se dogodi odmah, onda protest ne bi trebalo da bude obustavljen sve dok policija ne reši slučaj ubistva advokata Ognjanovića”, rekao je Gajić i zatražio da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović podnese ostavku ili bude smenjen.

Podsetimo, advokat Dragoslav Miša Ognjanović ubijen je krajem jula, dok je njegov sin u pucnjavi ranjen, preneo je N1. Ognjanović bio u pravnom timu Luke Bojovića, jedan od branilaca Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom, kao i branilac Đorđa Prelića, jednog od optuženih u slučaju ubistva Brisa Tatona.