Protest Sindikata policije / Foto: FoNet, Filip Stevanović

Policijski sindikat Srbije: MUP potpuno privatizovan

Za radna prava policijskih službenika u Srbiji borimo se već više od decenije, a stanje u policiji je nikad gore, rekao je predsednik Policijskog sindikata Srbije (PSS) Veljko Mijailović, prilikom potpisivanja međunarodnih sporazuma o saradnji sa grčkim kolegama.

“Policijski sindikat je sve ovo vreme ostao na istom putu i sa istim ciljem borbe za prava policijskih radnika. Poslodavac je i dalje protiv nas, ali to je očekivano jer se nikad nikome nismo dodvoravali. Nažalost, stiče se utisak da je MUP potpuno privatizovan i da u policiji više nema ozbiljnih profesionalaca, koji se uglavnom drže po strani dok u prvi plan dolaze partijski kadrovi“, rekao je Mijailović. Tačno na 12. godišnjicu od osnivanja PSS, ova organizacija dobila je još jednog međunarodnog partnera, budući da su policijski sindikati Srbije, Republike Srpske i Rusije, koji su prethodnih meseci potpisali sporazume o saradnji, sada to uradili i sa predstavnicima policijskog sindikata Grčke. „Potičem iz zemlje koja je izrodila demokratiju, u čijoj je srži sindikalizam. Uvek smo se borili za kontrolu svake vlade, za konstruktivno rešenje problema i borbu za radna prava i to je ono u čemu želimo da pomognemo našim kolegama. Jer sindikalizam ne treba da bude neprijatelj vlasti, već te dve grane treba da sarađuju. Mi smo u Grčkoj to uspeli“, rekao je Grigoris Gerakarakos, predsednik Panhelenske sindikalne policijske organizacije Grčke. Saradnju i partnerski odnos sa državom donekle je uspela da ostvari i Rusija, gde su plate policijskih radnika tek nešto više od 600 evra, ali zato vlada i policija ne stoje u neprijateljskom odnosu kao u Srbiji, potvrdio je predsednik tamošnjeg policijskog sindikata Aleksej Lobarijev.

Ističe se da je potpisivanje međunarodnih sporazuma o saradnji sa grčkim kolegama za prava domaćih policijskih radnika bitan i zato što je Grčka član EUROCOP-a, Evropske konfederacije policije sa velikim uticajem u okviru Evropskog parlamenta, pa se nadaju da će za pravo stanje u srpskoj policiji konačno moći da se čuje u Evropi. Kako se podseća, nesaradnja Ministarstva unutrašnjih poslova i PSS poslednji put je došla do izražaja tokom proslave Dana policije u Beogradu 27. maja, kada su mediji naširoko pisali o tome kako sindikat na proslavu nije bio pozvan, dok su od sindikalaca stizale optužbe na račun vlade zbog smanjenja dnevnica i socijalnog osiguranja. U policiji u Srbiji postoje dva reprezentativna sindikata  – uz PSS tu je i Nezavisni sindikat policije, ali među njima nema saradnje, već su česte međusobne optužbe.