Policijski uviđaj /Foto: FoNet, Zoran Mrđa

“Crna knjiga”: Od 2012. bilo 87 mafijaških ubistava

Prema podacima iz „Crne knjige“ – baze podataka o ubistavima sa odlikama mafijaških likvidacija, u poslednjih šest godina kriminalni obračuni u Srbiji odneli su 87 života i 44 u Crnoj Gori, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Statistika „Crne knjige“ pokazuje da kriminalni obračuni obeležavaju svakodnevnicu i da postaju učestaliji. U Srbiji je pravosnažno okončano osam slučajeva, a ubice nisu otkrivene u 59 slučajeva. Slična statistika je i u Crnoj Gori, od 44 slučaja okončano je šest, a počinioci su nepoznati u 26, što je gotovo 60 odsto. Od početka ove godine u Srbiji je bilo 19 ubistava u kriminalnom miljeu – što je više nego svake od prethodnih šest godina. Baza pokazuje i da je najviše ubistava bilo u septembru 2015. i junu ove godine – po šest žrtava. Poražavajući je podatak i da je od oktobra 2016, kada je država Srbija proglasila rat mafiji, bilo 37 likvidacija.

Inače, „Crna knjiga“ je zajednički projekat KRIK-a i Radija Slobodna Evropa (RSE), koji ima cilj da ukaže na učestalost kriminalnih obračuna, a od sada je, kako se ističe, u bazi moguće pretraživanje po različitim kriterijumima i jednostavno filtriranje podataka.