Soros i Vučić / Foto: FoNet/TV FoNet

Soros zahvalio Vučiću na podršci koju njegova organizacija ima u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče sa zamenikom predsednika Upravnog odbora Fondacije za otvoreno društvo Aleksanderom Sorosem o situaciji u regionu, podršci Fondacije za otvoreno društvo evropskim integracijama Srbije i o reformama u oblasti medija i vladavine prava.

Kako je saopštile služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije,Vučić je upoznao Sorosa i članove delegacije sa situacijom na Kosovu i Metohiji i napretku dijaloga između Beograda i Prištine, a tema razgovora bila je i podrška Fondacije regionalnoj ekonomskoj zoni. Soros je izrazio zahvalnost predsedniku Srbije na podršci koju Fond za otvoreno društvo ima u Srbiji i naglasio da će fondacija nastaviti da podržava Srbiju na evropskom putu, kao i reformske i demokratske procese. Soros je, ističe se, pozdravio i nastavak dijaloga Beograda i Prištine i konstruktivnu ulogu Srbije u održanju stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

A “Dojče vele” (DW) navodi da se zbog sve većeg pritiska mađarske vlade, Sorosevo predstavništvo 31. avgusta seli iz Budimpešte u Berlin, a iz Fondacije za otvoreno društvo poručuju da će se njihovi programi i projekti nastaviti. Iz Berlina će se nastaviti finansijska podrška demokratskim grupama u Mađarskoj, ali i drugim zemljama istočne i jugoistočne Evrope. DW konstatuje da, u svakom slučaju, preseljenje u Berlin deluje kao svojevrsno političko povlačenje Džordža Sorosa. Podseća se da je trgovac na berzi Soros u rodnoj Budimpešti otvorio svoju fondaciju još 1984. godine, a tamo je, nakon pada „gvozdene zavese“, otvoren Centralnoevropski univerzitet, koji se brzo razvio u centar za obrazovanje elita u zemljama mlade demokratije. “Ali, dolaskom na vlast nacionaliste i desničara Viktora Orbana pre osam godina, Sorosevim fondacijama počeo je da se suprotstavlja taj sve uticajniji protivnik. Orban je protiv onoga za šta se Džordž Soros bori. Godinama je Budimpešta gušila Sorosove fondacije novim i novim zakonima. Tokom poslednje izborne kampanje u Mađarskoj, Soros je okarakterisan kao neprijatelj broj 1, što je bilo vidljivo i na bilbordima po čitavoj zemlji. Nakon formiranja vlade, partija Viktora Orbana uvela je zakon kojim je Sorosevim fondacijama onemogućeno da nastave rad u Mađarskoj. Svaki saradnik fondacije i svako udruženje kojem se pruža pomoć, po tom zakonu mora da državnim službenicima napismeno predstavi svaku svoju, pa i najsitniju aktivnost – bez obzira na to da li se time krše prava na privatnost podataka”, ističe DW.