Johanes Han / Foto: FoNet/EbS

Han: Moguće je da Kina zemlje Balkana pretvori u “trojanske konje”

Evropski komesar za proširenje Johanes Han upozorio je na ulogu Kine na Zapadnom Balkanu i mogućnost da Peking zemlje regiona pretvori u “trojanske konje” koji će jednog dana biti članovi EU.

Han je za portal “Politiko” rekao da kineska “kombinacija kapitalizma i političke diktature” može da bude poželjna nekim liderima u regionu Zapadnog Balkana. Prema njegovim rečima, iako je najveći deo zapadnih briga prethodnih godina bio usmeren na ruske aktivnosti, postoji mnogo više razloga za nespokojstvo zbog Kine, koja je napravila niz značajnih investicija u infrastrukturne projekte u regionu. Kao primer takvog projekta, u kome Kina koristi finansijsku moć da ostvari politički uticaj u zemljama koje žele u EU, Han je naveo auto-put u Crnoj Gori koji je Kina finansirala i izgradila. “Upravo je takav slučaj s famoznim auto-putem u Crnoj Gori. I tu postoji kineski obrazac, ili da kažemo poslovni model, da se ponude primamljivi ili manje-više primamljivi zajmovi koji, ako ne mogu da se vrate, budu pretvoreni u kapital. Mislim da moramo da budemo svesni kineskog strateškog koncepta i da adekvatno reagujemo. Mislim da će to biti jedan od velikih izazova za Evropu”, rekao je Han. Crna Gora je, kao i Srbija, 2014. godine počela pristupne pregovore s EU, iz koje je nagovešteno da bi obe zemlje mogle postati članice do 2025. godine. Han smatra da je to “prilično ambiciozno”. Kako se podseća, francuski predsednik Emanuel Makron preuzeo je ulogu glavnog skeptičnog glasa o otvaranju EU za nove članove i on insistira na tome da Unija treba da se fokusira na sopstveno reformisanje pre bilo kakvog razmišljanja o proširenju. Francuski zvaničnici se takođe plaše da bi svaka naznaka da EU planira da primi siromašne zemlje s dubokim problemima, poput organizovanog kriminala i korupcije, bila poklon evroskeptičnim partijama na izborima za Evropski parlament sledeće godine. Pariz je u junu uspeo da odloži odluku o početku pristupnih pregovora Albanije i Makedonije do posle izbora u maju. Han se usprotivio Makronovom stavu, rekavši da građani zemalja Zapadnog Balkana “imaju pravo da postanu članovi” i da EU ima izbor između izvoza stabilnosti u region ili uvoza nestabilnosti u Uniju. On se složio s Makronom da EU treba da se reformiše, ali i dodao da se to može raditi paralelno s pristupnim pregovorima s državama Zapadnog Balkana i da veruje da će biti moguće ubediti francuskog lidera u to.

Prema njegovim rečima, projekat proširenja EU na čitav Zapadni Balkan je “istorijska misija”. “Sve je počelo 1989. godine padom ‘Gvozdene zavese’. Veliko proširenje iz 2004. godine bilo je (…) prva velika posledica. Rekao bih da će sve biti završeno tek kada tih šest zemalja budu članice EU”, naveo je Han.