Aleksis Cipras / Foto: FoNet/AP

Cipras preuzeo “političku odgovornost” za tragediju

Grčki premijer Aleksis Cipras preuzeo je “političku odgovornost za tragediju” izazvanu smrtonosnim požarom istočno od Atine u ponedeljak, uz, za sada, 87 poginulih.

Cipras je to rekao u govoru na sastanku užeg sastava Vlade koji su mediji prenosili uživo. Kazao je da je sazvao ministarski savet, jer “želi da pre svega preuzme punu političku odgovornost pred grčkim narodom za ovu tragediju”, dodajući da se “samo po sebi podrazumeva da se to odnosi na premijera i Vladu”. “Mrtvima dugujemo barem poštovanje istine”, rekao je Cipras i izričito zatražio od svojih ministara da i onu preuzmu svoj deo odgovornosti. Istakao je da su mu osećanja pomešana: “Bol, skrhanosti zbog gubitka ljudskih života. Agonija i zabrinutost da li smo ispravno uradili šta je trebalo, da li smo mogli učiniti više, da li smo mogli da spasemo još nekoga. Ne želim da sakrijem strahovanje: Da li smo počinili istu grešku koju smo toliko puta videli kod drugih: da nižemo izgovore da bismo smanjili svoju odgovornosti?”. Premijer Grčke pozvao je da kritika budu pošteđeni svi oni koji su se borili da spasu hiljade ljudi tokom požara: vatrogasci, policija, lučke vlasti, vojska i njihova rukovodstva, svi “koji su se borili sa osećajem dužnosti, junački, rizikujući svoje živote”. “Neka u njih ‘ne pucaju’ razne ‘sudije’ i ‘ratnici’ s kauča”, rekao je Cipras. Naglasio je da “kada se bitka završi, kada se ugasi i poslednje opasno žarište, tada će biti nepristrasne procene i moguće raspodele odgovornosti. U suprotnom, idemo u lov na veštice i pokušavamo da nađemo žrtvene jarce”. Cipas je govorio i o nagoveštajima da je smrtonosni požar podmetnut. “Nećemo loviti veštice i upuštati se u igranje scenarijima da bismo došli do jednostavnih odgovora. Ali, znajući šta znamo, moramo odmah da organizujemo odbranu države i društva od takvih zločina”, naglasio je Cipras.

Inače, Vlada Grčke je dan ranije na konferenciji za novinare objasnila da su požari izazvani pod sumnjivim okolnostima koje ukazuju na podmetanje vatre, ali i ekstremnim vremenskim uslovima, izbegavajući preuzimanje bilo kakve odgovornosti za manjkavosti u pripremi raznih službi ili za nekompletno planiranje letnje sezone odbrane od požara. Ministar odbrane Grčke rekao je da su za požare odgovorni meštani zbog nelegalne gradnje, zbog izgradnje na klizištima i da nadležne ekipe nisu mogle da priđu.