Dragan Mektić / Foto: Print screen N1

Mektić: Vrh Republike Srpske iza ubistva Davida Dragičevića

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da iza ubistva 21-godišnjeg mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića stoji vrh Republike Srpske.

Mektić je u Banjaluci rekao da se od javnosti kriju podaci iz istrage, uključujući i informacija da su tri osobe “pale” na poligrafu kada su im postavljena ključna pitanja u vezi sa smrću mladića. “Nemojte zamajavati narod i kriti istinu. Što ne objave ko je pao na poligrafu i na kojim pitanjima? Ubistvo Davida Dragičevića se namerno opstruiše i to je suština. Iza toga stoji vrh države”, istakao je ministar bezbednosti BiH. On je postavio pitanje – zbog čega se predsednik RS Milorad Dodik umešao u istragu o ovom slučaju i zašto je zatražio da patolog iz Beograda uradi drugu obdukciju tela mladića. “Sve je urađeno zbog toga da bi slučaj završio onako kako oni žele – da se ne otkrije pravi izvršilac”, ocenio je Mektić. On je dodao da bi svoja saznanja o ovom slučaju obznanio tužilaštvu, ali da to ne želi da učini, jer nema poverenja u tu instituciju. Učiniće to, kako je naveo, tek kada “pokažu volju i da nisu kriminalizovani”, dodavši da vladajuće strukture za 12 godina, otkako su na vlasti u RS, nisu rešile nijedno od ubistava za koje se sumnja da imaju političku pozadinu. A Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS javno je pozvao tužilaštvo da hitno sasluša Mektića.”Njegova izjava da ima saznanja o slučaju smrti Dragičevića, ali da svoja saznanja ne želi da obznani tužilaštvu jer nema poverenja u njih je potpuno neverovatna i prevazilazi sve njegove dosadašnje gluposti”, rekao je Lukač. Kazao je da ako Mektić ne dostavi dokaze onda on snosi punu krivičnu odgovornost i Savet ministara mora da pokrene njegovu smenu.

Inače, David Dragičević nestao je u noći 18. marta, a njegovo telo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas, kod tvrđave Kastel. Policija je dva dana posle pronalaska tela saopštila da je smrt slučajna i da ne postoje elementi krivičnog dela, ali je tužilaštvo kasnije saopštilo da se radi o ubistvu. Porodica mladića tvrdi da je David otet, mučen, udavljen i da je njegovo telo potom bačeno u Crkvenu, koja je kanalizacija, ističući da su mladića ubili pripadnici MUP RS. Od 26. marta svako veče se održavaju mirni skupovi građana na kojima se traži istina i pravda za Davida Dragičevića, a u međuvremenu je formirana Fejsbuk grupa “Pravda za Davida”, koja broji skoro 330.000 članova iz RS, BiH, regiona i sveta.