Junker i Tramp / Foto: FoNet/EK

Junker i Tramp: Bez novih carina, radićemo na rešenju

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je juče u Vašingtonu da je sa domaćinom, američkim predsednikom Donaldom Trampom, dogovorio da se obe strane uzdrže od uvođenja dodatnih carina dok traju razgovori o trgovini.

Junker je, kako prenose agencije, rekao da je “nameravao da danas sklopi dogovor i da je danas sklopio dogovor”. Tramp je istakao da su obe strane saglasne da se kreću ka potpunom ukidanju carina, ograničenja i subvencija, kao i da će raditi na rešenju problema carina na čelik i aluminijum. On je naveo da je EU pristala da “kupi veliku količinu američke soje”, kao i da poveća uvoz američkog tečnog gasa. Tramp je naglasio da je ovo “veliki dan za slobodnu i fer trgovinu”, preneo je AP. Junker i Tramp prethodno su dali smirujuće izjave uoči sastanka u Beloj kući u nastojanju da smire tenzije oko rastućih trgovinskih sukoba. “Mi smo bliski partneri, saveznici, ne neprijatelji”, rekao je Junker, dok je Tramp kazao da očekuje nešto “vrlo pozitivno” od njihovog susreta. Junker je takođe istakao da Brisel i Vašington treba da rade zajedno. “Mi predstavljamo polovinu svetske trgovine, 1.000 milijadi dolara trgovine je između nas”, rekao je šef Evropske komisije. Tramp je uzvratio da bi se slažio ako bi mogli da “nemaju ni carine, ni barijere ni subvencije” i da bi SAD tada bile “izuzetno zadovoljne”. Američki predsednik ipak nije propustio da podseti da je njegova zemlja izgubila “stotine milijardi dolara s EU”. “Mi samo želimo jednake uslove za naše poljoprivrednike, industrijalce, za sve”, dodao je Tramp. Junker je rekao da dve strane treba zajedno da rade na tome da reše nedavne nesuglasice oko Trampovih pretnji da će uvesti carine na uvoz evropskih automobila i oko evropskih planova da uzvrati ako se to desi. “Treba da razgovaramo o smanjenju carina umesto njihovom povećanju”, rekao je Junker, a Tramp je klimao glavom. Predsednik SAD nagovestio je da bi EU mogla da bude veliki dobitnik u nekom revidiranom trgovinskom sporazumu.

EU je od 1. juna podvrgnuta američkim carinama od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto na aluminijum, pošto Tramp smatra da evropske zemlje ne otvaraju dovoljno svoje tržište američkim proizvodima. Brisel je uzvratio uvođenjem carina na neke tipično američke proizvode kao što su motocikli “Harli Dejvidson” i puter od kikirikija. Svaki trgovinski spor koji bi uključio automobile imao bi velike posledice za ekonomije obe strane. EU ima veliki udeo u američkoj industriji gde evropske kompanije proizvode gotovo tri miliona automobila godišnje, i predstavljaju četvrtinu američke proizvodnje.