Katarina Đokić, BCBP / Foto: Screenshot N1

Katarina Đokić (BCBP): Srbija izvozi oružje u nestabilne zemlje

Istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Katarina Đokić izjavila je za Betu da su među tradicionalnim uvoznicima srpskog naoružanja “države koje su u skorije vreme imale ili i dalje imaju problema sa nestabilnošću i kršenjem ljudskih prava, poput Egipta, Iraka ili Mjanmara, iako se Srbija u principu pridržava embarga Ujedinjenih nacija kada je reč o izvozu naoružanja”. 

Đokić je navela da Srbija posluje i sa državama koje su pod embargom Evropske unije (EU) na naoružanje, poput Egipta, Iraka, Mjanmara, Rusije i Belorusije, što ukazuje da su ekonomski i socijalni interesi suprotstavljeni tim odredbama.

“Naš Zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme izlistava, međutim, i druge kriterijume o kojima bi Ministarstvo trgovine trebalo da vodi računa prilikom izdavanja dozvola za izvoz, uključujući i to da li izvoz može doprineti pogoršanju stanja ljudskih prava i pogoršanju konflikta u zemlji koja uvozi oružje.

Jedan od kriterijuma za dozvolu izvoza jeste da li postoji rizik od preusmeravanja naoružanja, odnosno preprodaje na crnom tržištu, prodaje ili donacije različitim paravojnim grupama. Ove obaveze proizilaze i iz Međunarodnog sporazuma o trgovini naoružanjem koji je Srbija ratifikovala”, rekla je Đokić.

Navodeći primer snimka ubijanja žene i dece u Kamerunu jurišnim puškama M-21 iz Kragujevca, o kome je govorio i Amnesty International, ona je rekla da je “nemoguće potpuno predvideti kako će izvezeno oružje biti upotrebljeno iako su i međunarodni sporazumi i domaće procedure osmišljene tako da minimiziraju mogućnost da se izveze puška nekom ko će ubijati decu”, te da od prodaje oružja preko posrednika “postoji veći rizik da će oružje završiti u neželjenim rukama, kao i da, kada ga legalno kupe države koje imaju problem sa nestabilnošću i visokom korupcijom, ono u nekom trenutku može biti pokradeno ili nelegalno preprodato iz skladišta”.  

Podsetimo, organizacija Amnesty International zatražila je od Srbije da obustavi izvoz oružja Kamerunu, nakon snimka pogubljenja na kome se vide vojnici sa oružjem Zastave iz Kragujevca.

Sa druge strane, prodaja oružja iz Srbije postala je predmet i političke rasprave između Kosova i Srbije. Tako, ministar inostranih poslova Kosova Bedžet Pacolli izjavio je da Priština “zna u kojim državama Srbija prodajom ili poklanjanjem oružja” lobira protiv nezavisnosti Kosova.

A ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić odbacio je tvrdnje Pacolija i rekao da su svi ugovori o prodaji oružja legalni i da imaju isključivo komercijalni karakter:

“To oružje ne dajemo ni za kikiriki, a kamoli besplatno, to oružje se prodaje, radi se o komercijalnim ugovorima, šest komercijalnih ugovora sa Kamerunom od 2014. Vrednost tog posla je 31 milion evra, i milion i 900 hiljada dolara. Na kraju krajeva, desetostruko oružja više u Kamerun izvoze SAD, Kina, Austrija, nego što izvozi Srbija”, rekao je Ljajić, a prenela Beta.