Foto: FoNet/Xinhua

Tramp: Još žešći trgovinski rat sa Kinom

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u petak u intervjuu za televiziju CNBC da je spreman da uđe u još žešći trgovinski rat sa Kinom i da uvede carine na uvoz iz te zemlje u iznosu od 500 milijardi dolara, piše Rojters, a prenosi FoNet. 

Prošlogodišnji izvoz Kine u SAD iznosio je 505 milijardi dolara, a američki spoljnotrgovinski deficit sa tom zemljom na kraju 2017. iznosio je skoro 376 milijardi. Taj trend je u manje-više nepromenjenom obimu nastavljen i ove godine, jer je u prvih pet meseci kineski izvoz u SAD iznosio 205 milijardi dolara, dok je u suprotnom smeru otišla roba vredna 53 milijarde.

Podsetimo, nakon što su SAD uvele uvozne takse na čelik i aluminijum, Kina je odgovorila tako što je u aprilu ove godine uvela uvozne takse za više od 120 američkih proizvoda. 

Potom, početkom jula, SAD su uvele carinu na kinesku robu u vrednosti od 34 milijarde dolara, a Kina je istog dana uvela recipročnu meru. Ministarstvo trgovine Kine je saopštilo da ukida dogovore s Vašingtonom o smanjenju deficita u trgovinskoj razmeni između dve zemlje.

Prošle nedelje američko Ministarstvo trgovine je sastavilo spisak kineskih proizvoda u vrednosti od 200 milijardi dolara na koje bi carina od deset odsto trebalo da se plaća od septembra.

Na pitanje da li razmišlja šta će se desiti ako zbog nametanja carina na robu tako velike vrednosti dođe do pada vrednosti deonica na svetskim berzama, Tramp je odgovorio “ako se dogodi, dogodiće se, ja to ne radim zbog politike”.