Tjenanmen trg u Pekingu / Foto: Pixabay

Kina uvodi takse Americi

Nakon što je američki predsednik Donald Tramp uveo uvozne takse na čelik i aluminijum, Kina će odgovoriti recipročnim merama – uvešće uvozne takse na meso, voće i druge proizvode iz SAD.

Agencija AP navodi da je ministarstvo trgovine Kine najavilo da će nove uvozne takse na više od 120 američkih proizvoda početi da se primenjuju od ponedeljka, 2. aprila. Za sve te američke proizvode koji se uvoze u Kinu taksa će iznositi 15 odsto, osim za svinjetinu, na koju će biti uvedena taksa od 25 odsto.

Podsetimo, SAD su uvele uvozne takse od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum. Evropska unija je sredinom marta pozvala američkog predsednika Donalda Trampa da izbegne “ćorsokak” protekcionizma, i zapretila kontrapotezom, uvođenjem carina na američke proizvode kao što su čelik, puter od kikirikija i sok od pomorandže, u slučaju da ne bude izuzeta iz carinskog režima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je krajem marta izjavila da je važno izbeći “spiralu trgovinskih mera” zbog koje bi svi bili na gubitku, dok je predsednik Francuske Emanuel Makron rekao da je strategija SAD loša.