Foto: FoNet/AP

Erdogan: “Haradinajeva karijera će se završiti”

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u subotu da će kosovski premijer Ramuš Haradinaj “morati da odgovara” zbog toga što je otpustio ministra unutrašnjih poslova i šefa Kosovske obaveštajne agencije. Haradinaj ih je otpustio nakon što su u petak šestorica Turaka – navodno pristalica pokreta Fetulaha Gulena – uhapšeni i deportovani u Tursku.

Prema Radiju Slobodna Evropa, predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, nisu znali o ovoj akciji deportovanja šestorice turskih državljana.

Erdogan je izjavio kako su uhapšeni najviši predstavnici Gulenovog pokreta na Balkanu, a Haradinaja nazvao marionetom, “čije konce povlače drugi”.

“Karijera premijera Kosova će se završiti”, rekao je Erdogan i upitao: “Premijeru Kosova, po čijim instrukcijama ste preduzeli te korake? Od kada štitite one koji su pokušali puč u Turskoj? Zar ne znate da smo vas mi priznali odmah posle Amerike? Kako možete da štitite pučiste, a Turska vas je prigrlila kao brata? Platićete za to. Moja kosovska braća ne treba da daju kredibilitet premijeru kao što su ti. Moja kosovska braća, Kosovari koje ja znam, zahtevaće da budeš odgovoran za ovo.”

Sa druge strane, zamenik premijera Kosova Fatmir Ljimaj izjavio je da Kosovo “nije ničiji vazal” i da predsednika kosovske vlade može da smeni samo narod koji ga je izabrao.

Podsetimo, Fetulah Gulan je verski vođa i nekadašnji blizak saradnik Redžepa Tajipa Erdogana, optužen da je odgovoran za neuspeli puč u Turskoj u leto 2016. godine.