Foto: FoNet/Medija centar

Šabić: Vlasti ignorišu zahteve građana za dostupnost informacija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je juče u Vranju da je za punu svest o pravima na informacije od javnog značaja potrebna edukacija i građana i predstavnika vlasti. 

Šabić je na predavanju “Dani poverenika u Vranju” rekao da predstavnici vlasti ignorišu zahteve građana za dostupnost informacija, pa se 90 odsto žalbi upućenih njemu odnose na taj problem, piše Beta.

“Ljudska prava su kao ljudski mišići ako se ne koriste atrofiraju. Prava nisu tu za ukras, već da bi se koristila, a za to je potrebno da se građani ponašaju kao građani a ne kao podanici”, rekao je Šabić.

Poverenik je izneo i podatak da je Srbija pre dve godine po broju žalbi povereniku bila iza SAD-a, koje imaju višestruko veći broj stanovnika.

Programski direktor organizacije “Transparentnost Srbija” Nemanja Nenadić na istom skupu izjavio je da je nepoštovanje zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja u većini slučajeva vezano za velike poslove pod pokroviteljstvom države:

“Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja je uneo revolucionarne promene u odnosu građana prema vlasti, ali je problem što se taj zakon ne poštuje u potpunosti, i to tokom svih Vlada od njegovog donošenja”, rekao je Nenadić, i dodao da je u izmenama Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja “zabrinjavajuća” odredba da ubuduće neće moći da se traže informacije od javnog značaja od preduzeća koja su u državnom vlasništvu.

Inače, “Dani poverenika” su dvodnevni skupovi čija svrha je obuka građana u vezi sa pravom na pristup informacijama od javnog značaja i pravom na zaštitu podataka o ličnosti.

Reč je o aktivnostima koje se odvijaju u okviru projekta koji Poverenik realizuje uz podršku Kraljevine Norveške, a nakon Novog Pazara, Šapca, Zrenjanina i Vranja, “Dani poverenika” biće organizovani još i u Požarevcu.