Akcija "Žena u crnom" / Foto: FoNet, Aleksandar Barda

“Žene u crnom” odale poštu žrtvama Srebrenice

Organizacija “Žene u crnom” organizovala je sinoć na Trgu Republike u Beogradu akciju “Srebrenica 8372”, tokom koje je odata pošta žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine i istaknut broj 8.372 kako bi se ukazalo na broj srebreničkih žrtava, izvestila je agencija “Beta”.

Učesnici akcije razvili su dugo crno platno i pročitali imena žrtava, a potom istakli velike transparente “Srebrenica”, “Odgovornost” i “Solidarnost”, kao i table sa brojem žrtava ispred kojih su pred kraj akcije prosute latice belih ruža. Predsednica “Žena u crnom” Staša Zajović rekla je da akcijom ta organizacija i njoj srodne organizacije iz cele zemlje obeležavaju najveći zločin u Evropi nakon Drugog svetskog rata i dodala da se u Srbiji na nivou države i društva i dalje poriče genocid u Srebrenici. Ističući da je Srbija jedina zemlja u kojoj pred sudovima nije doneta nijedna presuda u kojoj je zločin u Srebrenici kvalifikovan kao genocid, ona je navela da je neophodno da se raskine sa teretom zločina iz prošlosti. “Dok se ne napravi raskid sa prošlošću, mi smatramo da se nastavlja neka vrsta genocida. Neophodno je da se poštuju sudski utvrđene činjenice Međunarodnih sudova, da se prizna dostojanstvo i patnja žrtava, kao i da se organizacijama civilnih društava dodeli trajna lokacija za izgradnju spomenika žrtvama genocida u Srebrenici. Srbija je jedina država do sada koja je prekršila Konvenciju o sprečavanju genocida”, rekla je Zajović. Navodeći da predsednik države Aleksandar Vučić prednjači u poricanju genocida u Srebrenici, ona je dodala da i značajan deo opozicionih političara to čini. Predstavnici vlasti u Srbiji, kako je navela, nemaju apsolutno nijedan razlog da idu na današnji komemorativni skup u Memorijalnom centru u Potočarima, jer nisu ispunili nijednu ni moralnu, ni političku obavezu. “Učinili su sve da 2015. godine spreče donošenje rezolucije o genocidu… Smatram da su činovi izvinjenja ceremonijalnog karaktera, cinični, sramotni i ponižavaju žrtve. To je nevažeće ako nije praćeno preuzimanjem odgovornosti za ono što se desilo devedesetih, a u čemu su bili aktivni učesnici, bilo u vidu ratnih huškača i na različitm pozicijama”, rekla je Staša Zajović.

Skup na Trgu Republike obezbeđivala je policija, a nekoliko metara od “Žena u crnom” jedan čovek je držao transparent “Hag Laž” i “Stop anti Serb hate propaganda”.