Predsednik Češke Miloš Zeman / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Zeman sudijama: Novinari su kao ose koje treba zgnječiti

Predsednik Češke Miloš Zeman imenovao je u zamku Hradčani nove sudije i neočekivano novog ministra pravde, a javno im savetovao da prema novinarima treba da se ponašaju kao prema dosadnim osama koje treba zgnječiti.

“Želim da vas upozorim da ne podlegnete iluziji da vam se novinari dive, da u vama vide medijske zvezde. Ne. Žele da od vas izvuku informacije za svoje, često tabloidne, medije, a to nikada nije dobro. Novinari su nešto kao osice koje će kružiti oko vas. Nastojte da ih zgnječite, a pazite da vas ne pecne žaoka”, kazao je češki predsednik, prenosi “Beta”. Zeman je uz novih 40 sudija imenovao neočekivano i ministra pravde, dosadašnjeg potpredsednika Legislativnog saveta vlade, Jana Knježineka, pošto je dosadašnja ministarka Tatjana Mala pod pritiskom stručnih pravnih krugova i medija podnela ostavku, kada se pokazalo da su delovi oba njena diplomska rada, i na Mendelovom univerzitetu u Brnu o uzgoju kunića i rad iz oblasti prava na Panevropskom fakultetu u Bratislavi plagijati sa čak kopiranim pravopisnim greškama. Premijer Andrej Babiš saopštio je nakon ostavke Male da će on sam privremeno preuzeti resor pravde dok ne nađe novog ministra, međutim, nakon upozorenja medija da je nezamislivo da ministar pravde čak i privremeno bude čovek pod krivičnom istragom za zloupotrebu evro dotacija, kao Babiš, i žestokih protesta opozicije da Češka postaje “Apsurdistan” i “Babišistan”, Babiš se predomislio.

Zemanov poslednji napad na novinare dolazi samo nekoliko dana nakon apela evrokomesarke za pravdu, Čehinje Vjere Jourove, inače iz Babišove stranke ANO, da političari prestanu da napadaju i vređaju novinare, zato što tako pravdaju i daju dozvolu za talas mržnje na društvenim mrežama. “Nemamo (u EU) legislativne instrumente. Moram da apelujem na države da daju podršku i zaštitu novinarima gde je potrebno. Mi političari moramo da izbegavamo napade na novinare”, kazala je Jourova u intervjuu slovačkom listu “Pravda”. Ona je naglasila da je društvena kontrola koju obavljaju novinari presudna da se, na primer, nezavisno pravosuđe koje se gradi godinama ne sruši za tren kao kula od karata. “Novinari su zaista psi čuvari demokratije. Političar je taj koji dopušta sebi hrabrost ili drskost da želi da odlučuje o životima drugih. Zato ne smemo da se čudimo da nad nama postoji ta javna kontrola i moramo da budemo u stanju da je izdržimo”, kazala je Jourova povodom učestalih vulgarnih napada češkog predsednika ili bivšeg slovačkog premijera Roberta Fica na novinare.