Nebojša Krstić / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

“Firma koju je osnovao Nebojša Krstić dobija 760.000 evra za oglašavanje”

Marketinška firma „Nova communications“, koju je osnovao bivši predsednički savetnik Nebojša Krstić, dobila je posao oglašavanja u novinama vredan 90 miliona dinara (760.000 evra) od Gradske uprave Beograda, objavio je sajt “Pištaljka”.

Podseća se da je “Nova communications“, preduzeće za tržišne komunikacije i propagandu, do početka septembra prošle godine bila u vlasništvu medijskog savetnika bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića Nebojše Krstića, koji je nakon izbora za člana Upravnog odbora RTS vlasništvo preneo na saradnicu Jasminu Stojanov, koja je takođe radila u Tadićevom kabinetu kao šefica informativne službe. “Pištaljka” navodi da je “Nova communications“ posao dobila na tenderu za oglašavanje u dnevnim listovima i nedeljnicima u narednih godinu dana, a pored nje ponudu je dostavila i firma „Medija point“, koja je u prethodne tri godine od gradske uprave dobila poslove oglašavanja vredne oko 200 miliona dinara. “Ovih 90 miliona dinara predstavlja okvirni iznos koliko Gradska uprava Beograda planira da potroši za oglašavanje u narednih godinu dana. Broj oglasa, kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, ‘nije moguće precizno utvrditi’ s obzirom na to da se oglasi ‘objavljuju za potrebe svih organa Grada Beograda’. Zbog toga su učesnici konkursa svoju ponudu formirali prema jediničnim vrednostima. Tako je „Nova communications“ ponudila 39,4 miliona dinara sa PDV-om, a drugoplasirani „Medija point“ 41,9 miliona dinara”, piše “Pištaljka”. Dodaje se da je prethodno “Nova” dobila i sedam miliona dinara za usluge oglašavanja od JP “Službeni glasnik“, na čijem čelu se nalazi bivša poslanica DS Jelena Trivan.

Drugi učesnik na tenderu, agencija „Medija point“, kako se ističe, članica je medijskog pula „Dajrekt medije“. Naglašava se da je “Pištaljka” već pisala da je ta agencija u poslednje tri godine bio jedini dobitnik unosnih poslova oglašavanja Grada Beograda. Prošle godine su dobili 90 miliona dinara, prethodne 60 miliona dinara, a 2015. godine 45 miliona dinara. Naglašava se da “Medija point“ ima sedište na istoj adresi kao i „Dajrekt medija“, a da je vlasnik zgrade na pomenutoj adresi donedavno bila firma „Multikom“, u vlasništvu Dragana Đilasa. Zgrada je, napominje se, krajem prošle godine prodata firmi „Tekhil plaza“. “Vlasnik 100 odsto akcija u ‘Medija pointu’ je Dragan Ješić, koga su beogradski tabloidi svojevremeno povezivali sa bivšim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom”, objavila je “Pištaljka”.