Foto: N1, Agrokor

Rusi većinski vlasnici “Agrokora”

Poverioci “Agrokora” koji potražuju 80,2 odsto ukupnih dugovanja u iznosu od 27,08 milijardi kuna (3,6 milijardi evra), izglasali su juče nagodbu o tom koncernu, objavio je HRT, a najveći vlasnici biće dve ruske državne banke “Sberbanka” i VTB sa 46 odsto.

Poverioci su glasali putem aplikacije koju je razvila “Agrokorova” kompanija, a pre izglasavanja bilo je poznato da će, ako nagodba prođe, najveći vlasnici biti “Sberbanka” sa 39,2 odsto, vlasnici obveznica sa 25 odsto, VTB banka sa 7,5 odsto i “Zagrebačka banka” sa 2,3 odsto. Iznos koji potražuju poverioci je 33,75 milijardi kuna (4,5 milijardi evra), a ukupan dug kompanije je osam milijardi evra. Precizirano je da dve ruske banke ne mogu da imaju 50 odsto ili više u budućem “Agrokoru” zbog sankcija koje su za ruske kompanije uvele SAD i EU i Velika Britanija. Sudija Nevenka Siladi Rstić najavila je da bi već danas Trgovački sud mogao da donese rešenje kojim će se potvrditi zakonitost nagodbe poverilaca. Od kompletnog iznosa potraživanja, odnosno dugova koji nisu podmireni, gotovo dve milijarde kuna nije se pojavilo na ročištu. Kako prenosi HRT, očekuje se da će proces primene nagodbe trajati između tri i četiri meseca. Inače, Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, poznatiji kao „lex Agrokor“, usvojen je 6. aprila prošle godine. Cilj zakona je da se postigne nagodba između poverilaca o budućnosti poslovanja društva, tako da “Agrokor” može da nastavi poslovanje na održiv i stabilan način.

Podsetimo, hrvatsko tužilaštvo je u oktobru prošle godine pokrenulo istragu u slučaju “Agrokor” kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući “Bejker Tili”, koja je radila revizorske izveštaje za “Agrokor”. Prvoosumnjičeni je Ivica Todorić, a među osumnjičenima su i njegovi sinovi, Ivan i Ante. Sumnja se da su, zajedno s ostalim osumnjičenim, ocu omogućili pribavljanje više od 1,14 milijardi kuna (147,7 miliona evra) protivpravne dobiti. Todorić je 7. aprila prošle godine, kada je predao “Agrokor” Hrvatskoj, izjavio: “Četrdeset godina uložio sam u izgradnju cele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi”.