Moskva / Foto: Pixabay.com

Duma predložila registrovanje novinara kao stranih agenata

Odbor ruskog parlamenta predložio je usvajanje predloga zakona prema kome bi novinari koji rade za strane medijske kuće trebalo da budu označeni kao strani agenti ili da se sami registruju kao strani agenti.

Mera koju je predložio Odbor za informisanje Dume, donjeg doma ruskog paralmenta, sledi posle zakona usvojenog prošle godine prema kome Rusija može da kao strane agente označi medijske kuće koje primaju finansijska sredstava od stranih vlada. Označavanjem neke medijske kuće kao stranog agenta ne zaustavlja se njen rad, ali se baca senka na njen kredibilitet, navodi AP. Ističe se da bi traženje da se pojedinačni novinari registruju kao strani agenti moglo da bude zastrašujuće. “Predloženi zakon je najnoviji korak u sistematskoj politici ruskih vlasti opstruisanja slobodnog protoka vesti”, rekla je Gulonoza Said iz njujorškog Komiteta za zaštitu novinara.

Podsetimo, u decembru prošle godine, rusko Ministarstvo pravde proglasilo je Radio Slobodna Evropa (RSE), “Glas Amerike” i nekoliko pridruženih medijskih servisa “stranim agentima”, po zakonu koji su kritikovale i zapadne vlade i organizacije za slobodu medija. Rusko ministarstvo nije navelo nikakve restrikcije s kojima bi se ovi mediji mogli suočiti, ali je istaklo da bi mogli biti podvrgnuti detaljnim zahtevima o finansijskom poslovanju i da ono što se objavljuje smatra izvorom stranog agenta. U saopštenju Ministarstva pravde navedeno je da su RSE, “Glas Amerike”, televizijski kanal “Aktuelne teme”, “Tatar-Baškirski servis Radio Slobodna Evropa”, “Sibir Realiti”, “Ideal Realiti”, “Faktograf”, “Kavkaz Realisti” i “Krim Rialiti” – “strani masovni mediji koji funkcionšu kao strani agenti”. Ruski zvaničnici istakli su da je zakon “istovetan odgovor” na potez SAD koje su državnu televiziju “RT” optužile za širenje propagande i donele odluku da bi trebalo svoje dopisništvo u SAD da registruje po Zakonu o registraciji stranih agenata u toj zemlji. S druge strane, zvaničnici SAD odgovorili su da se ne radi o istovetnom potezu, već da su američki i ruski zakoni drugačiji i da Rusija koristi zakon o “stranim agentima” kako bi ućutkala disidente i obeshrabrila slobodnu razmenu ideja.