Donald Tusk / Foto: FoNet, Nikola Mladenović

Tusk: EU da se pripremi za najgori scenario s Trampom

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je Evropsku uniju, uoči dvodnevnog evropskog samita u Briselu, da se pripremi na najpesimističniji scenario sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Nadajući se najboljem, verujem da moramo biti spremni da pripremimo našu uniju za najgori scenario s Vašingtonom”, napisao je Tusk u pozivu za samit šefovima država i vlada EU koji će se danas i sutra sastati kako bi razgovarali o odnosima sa SAD, kao i o pitanju migracija i reformi evrozone. “Kada razgovaramo o migracijama i reformi evrozone, važno je imati na umu geopolitički kontekst koji je usledio nakon samita G7 u Kanadi, gde su SAD odbacile teško dogovorenu zajedničku deklaraciju”, objasnio je Tusk. “Bez obzira na neumorne napore očuvanja jedinstva Zapada, transatlantski odnosi su pod ogromnim pritiscima politike predsednika Trampa. Nažalost, podele nadilaze trgovinu”, napisao je Tusk.

Podsetimo, Trampova administracija je povećala carine na evropski čelik i aluminijum i tako navela Brisel da uvede dodatne carine za niz američkih proizvoda.