Dragana Boljević, predsednica Društva sudija / Foto: FoNet, Z. Mrđa

“Ministarstvo da ponovo počne rad na izmenama Ustava i sasluša struku”

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenila je da posle mišljenja Venecijanske komisije o nacrtu amandmana na Ustav Srbije u oblasti pravosuđa, ceo tekst mora da se menja ili ponovo piše.

“Ministarstvo pravde mora da shvati da je struka bila u pravu. Pred njima je sada veliki posao. Sada bi trebalo početi sve iznova kako bi Srbija primenila evropske standarde u oblasti pravosuđa, a ne da se radi na zamazivanju očiju. Sve bi trebalo vratiti na trenutak kada je Radna grupa u kojoj su bili i profesori ustavnog prava 2014. uradila pravnu analizu. Oni su ti koji bi trebalo da rade na izmenama Ustava u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije”, rekla je Boljević. Istakla je da je cela struka – “predstavnici najviših pravosudnih tela kao što su Vrhovni savet sudstva, Vrhovni kasacioni sud, ali i dobar deo advokatskih komora i profesura” govorili da na amandmanima mora da se radi ispočetka. Boljević je dodala i da je značajno to što je Venecijanska komisija navela više do 30 sugestija, ali i primedbe i na sam proces izrade amandmana. Kako je navela, komisija je ukazala vlastima da “ne štede napore da proces bude što transparentniji”, a imajući u vidu da je, “Ministarstvo u samom toku izrade amandmana omalovažavalo pripadnike struke”. Boljević je prenela i stav Venecijanske komisije da je do sada čitav proces bio opterećen lošom atmosferom i da se u budućnosti mora otvoriti konstruktivna javna rasprava. A sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić ocenio je da bi posle mišljenja Komisije bilo kakvo slanje amandmana u dalju proceduru bez formiranja ozbiljne radne grupe, novog teksta i suštinske javne rasprave, predstavljalo „neprihvatljivu neozbiljnost onoga ko se za takav pristup odluči“. On je na svom “Tviter” nalogu napisao da je sve ono na šta je struka mesecima ukazivala, trpeći uvrede, sumnjičenja, ponekad i pretnje, sada stiglo od Venecijanske komisije.

Podsetimo, ministarka pravde Nela Kuburović je nedavno, prilikom predstavljanja mišljenja u Strazburu, naglasila da je Ministarstvo zadovoljno usvojenim mišljenjem Komisije, “što pokazuje da smo bili na dobrom putu kada smo i poslali predloge amandmana“. Dodala je da će Ministarstvo svakako prihvatiti sva mišljenja koje je dala Venecijanska komisija. Inače, obaveza da se prihvate sugestije ovog tela Saveta Evrope, propisana je i Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23.