Ministarka Joksimović u Luksemburgu / Foto: FoNet/EBS

Srbija otvorila poglavlja 13 i 33 u pregovorima sa EU

Srbija je juče u Luksemburgu, na međuvladinoj konferenciji, otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama i poglavlje 13 o ribarstvu.

Sa dva nova poglavlja, Srbija ima 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je predvodila delegaciju Srbije, ranije je istakla da je poglavlje 33 važno jer će se Srbija pripremiti za učešće u zajedničkom budžetu EU, a poglavlje 13 zbog toga što će otvoriti podsticaje za obnovu ribljeg fonda.

A učesnici tribine “Zbog čega Srbija ne otvara više pregovaračkih poglavlja?” ocenili su juče da dinamika pristupnih pregovora Srbije sa EU u najvećoj meri zavisi od ispunjavanja kriterijuma vezanih za vladavinu prava, a ne toliko od rešavanja pitanja Kosova. Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak rekao je da Srbija mora da uradi više u poglavljima 23 i 24 da bi se nametnula EU kao kredibilan partner, jer je sama rekla da će raditi na tome. Prema njegovim rečima, na osnovu izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije zaključuje se da Srbija u osam od 35 pregovaračkih poglavlja nije postigla nikakav napredak. Predsednik upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović naglasio je da je otvaranje poglavlja pozitivna stvar, ali da ono samo po sebi ne znači i napredak u evrointegracijama. “Zemlje EU iz unutrašnjih razloga više vode računa o tome kako se kandidati pripremaju i poseban naglasak stavljaju na vladavinu prava. Posebno će se voditi računa o usaglašavanju zakonodavstva. Pozitivno je otvaranje poglavlja, ali moramo više da se posvetimo primeni obaveza”, izjavio je Majstorović, i dodao da je “evidentno” da poglavlja 23, 24 i 35 “definišu dinamiku pregovora”. Kako je rekao, negativnu ulogu u tom procesu ima i nedostatak debate i transparentnosti o primeni reformi u okviru poglavlja 23 i 24. Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović rekla je da je Srbija za jučerašnju konferenciju imala spremnih pet poglavlja, ali da otvara samo dva zbog političkih razloga, “pre svega zbog vladavine prava”. Ona je istakla da vlasti nisu dobro komunicirale s građanima u vezi sa evrointegracijama i da zbog toga u javnosti preovlađuje desničarsko tumačenje uslova.