Foto: Pixabay.com

Zbog Cvetkovića zasedala Radna grupa za bezbednost novinara

Da li je Stefan Cvetkovic prošle srede kidnapovan, kako on tvrdi, ili je izmislio da je bio otet još nije poznato, ali je ovaj slučaj za isti sto okupio predstavnike tužilaštva, policije i novinarskih udruženja.

Zbog brojnih kontroverzi u vezi sa slučajem nestalog novinara u Beogradu je održan hitan sastanak Radne grupe za zaštitu novinara. Kako je izvestio Radio Slobodna Evropa (RSE), policija i tužilaštvo su novinarima pružili određene informacije iz istrage, dok su predstavnici medija ukazali na probleme u postupanju državnih institucija u ovom slučaju i zatražili da se javnost izvesti o svim detaljima od značaja za razumevanje šta se zaista dogodilo. U suprotnom, tvrde, slučaj navodnog nestanka preti da preraste u farsu koja bi ozbiljno mogla da ugrozi novinare u Srbiji.

“Sva udruženja su praktično zadovoljna postupanjem zvaničnih državnih organa tu mislimo na MUP i na tužilaštvo. Mi smo izneli neke primedbe na mešanje politike u celu stvar, ali to nije stvar ove komisije, o tome će se na drugom mestu i na drugačiji način”, dodao je Dragan Janjić, ispred NUNS-a. Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović rekao je agenciji Beta da su novinarska i medijska udruženja na današnjoj vanrednoj sednici upoznata s “nekim detaljima istrage” nestanka novinara Stefana Cvetkovića. “Poručili smo im i da nam nije cilj da sudimo ili presudjujemo o tome šta se desilo, već da se nadamo da će, ukoliko dodje do sudskog porcesa, to biti utvrdjeno u tom procesu, te da ćemo pažljivo pratiti tok dogadjaja”, kazao je predsednik NDNV.

Državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković sastanak sa predstavnicima udruženja ocenila je kao konstruktivan i kvalitetan. “Informisani su o dosadašnjem toku istrage i ja iskreno verujem da ćemo uskoro ponovo sesti za isti sto i nastaviti razgovore koje se tiču pitanja kada je reč o bezbednosti novinara”, izjavila je Popović Ivković.