Sedište UN u Ženevi/Foto: Pixabay.com

UN: Odluka SAD da se povuče iz Saveta za ljudska prava razočaravajuća

Dan nakon što je američka ambasadorka pri UN Niki Hejli saopštila da se SAD povlače iz Saveta UN za ljudska prava, iz UN-a ovakvu odluku nazivaju “razočaravajućom”, a Izrael “hrabrom”.

Povlačenje SAD iz Saveta UN za ljudska prava usledilo je dan pošto je komesar UN za ljudska prava osudio Trampovu administraciju zbog razdvajanja dece od roditelja ilegalnih imigranata na granici s Meksikom. Niki Hejli optužila je na konferenciji za novinare u Stejt departmentu to telo UN-a da je “hronično pristrasno protiv Izraela”, dodavši da su među članicama Saveta UN države koje su optužene za kršenje ljudskih prava kao što su, kako je navela, Kina, Kuba, Venecuela i Kongo, prenosi Beta. Ovakvu odluku Vašingtona, visoki komesar UN za ljudska prava Zajd Rad el Husein nazvao je “razočaravajućom”. On je na Tviteru napisao da, “s obzirom na situaciju sa ljudskim pravima u današnjem svetu”, SAD treba da uloži više napora, “a ne da se povuče”. EU saopštila je da se tom odlukom administracije Donalda Trampa ugrožava uloga SAD kao pristalice demokratije u svetu. 

Izrael je pozdravio odluku SAD nazvavši je “hrabrom”. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu označio je Savet UN za ljudska prava “pristrasnim, neprijateljskim, antiizraelskom organizacijom koja je izdala svoju misiju zaštite ljudskih prava”. S druge strane, Rusija je kritikovala odluku SAD, navodeći da to odražava jednostrani pristup Vašingtona globalnim pitanjima.Misija Rusije pri UN je saopštila da su SAD pokušale, ali da nisu uspele da pretvore tu organizaciju u “poslušni instrument za unapredjivanje sopstvenih ciljeva i kažnjavanje zemalja koje se im se ne dopadaju”.

U međuvremenu je misija SAD u Ženevi saopštila da će američke vlasti nastaviti saradnju s visokim komesarom UN za ljudska prava Zeidom Raadom al Huseinom, prenosi Beta.
Savet UN za ljudska prava je telo sa 47 zemalja članica, organ u sastavu Generalne skupštine UN i sastaje se tri puta godišnje u Ženevi.