Zlatibor Lončar / Foto: FoNet/Ministarstvo građevinarstva

“Lončar izdavao lažne lekarske nalaze osuđivanom kriminalcu”

Aktuelni ministar zdravlja Zlatibor Lončar na početku svoje lekarske karijere izdavao je osuđivanom prestupniku Petru Paniću Pani lekarske nalaze koji su mu omogućavali da odlaže suđenja zbog kojih je jedan od postupaka i zastareo, piše Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Kako se navodi u tekstu, izveštaji koje je Lončar izdavao Paniću nisu prikazivali njegovo stvarno zdravstveno stanje. KRIK je naveo da Panić ima bogatu kriminalnu prošlost i da je protiv njega podneto 13 krivičnih prijava zbog 16 dela, a da su postupci protiv njega vođeni i za prebijanje, iznude, nedozvoljeno držanje oružja, izazivanje saobraćajnih nesreća i nezakonito arheološko istraživanje. Podseća se i da je on bio telohranitelj lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, ali i da je imao bliske veze sa zemunskim kriminalnim klanom i njegovim vođom Dušanom Spasojevićem, koji je ubijen u sukobu sa policijom za vreme akcije “Sablja”, pokrenute posle ubistva premijera Zorana Đinđića. “Lončar je sastavljao medicinske izveštaje kojima je Panić opravdavao nedolazak na suđenja, pokazuje dokumentacija iz sudskih predmeta. Zbog ovih izostanaka suđenja su odlagana, a jedan postupak protiv Panića obustavljen je jer je zastareo. U drugom slučaju je osuđen. Medicinski izveštaji o Paniću koje je od 2000. do 2003. godine potpisao doktor Lončar, tada lekar Urgentnog centra u Beogradu, sumnjive su sadržine. Različiti podaci ukazuju na to da izveštaji nisu prikazivali stvarno zdravstveno stanje pacijenta”, naveo je KRIK. Takođe, tvrdi se da je Lončar za Panića pisao da je toliko lošeg zdravstvenog stanja da nije mogao da izlazi iz kuće, iako u tom periodu ni policija nije mogla da ga pronađe, dok su njegove komšije tvrdile da je otputovao. “U jednom od izveštaja Lončar je tvrdio da se Panić oporavlja od ranjavanja, te da zbog toga ne može da prisustvuje suđenju, iako je bio upucan pre više od tri i po godine. Takođe, sudski veštak je utvrdio da Panić nije imao zdravstvenih problema koji bi ga sprečili da se pojavljuje na sudu”, dodao je KRIK.

Inače, mediji su Lončara i ranije povezivali sa kriminalnim krugovima, navodeći da je njegovo ime pominjano na suđenju za atentat na Đinđića kao lekara koji je navodno bio na platnom spisku zemunskog kriminalnog klana.