Prikupljanje potpisa za REKOM / Foto: FoNet, Filip Stevanović

Evropska komisija: Balkan da što pre osnuje REKOM

Procedure za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova iz devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije (REKOM) trebalo bi započeti što pre, a politički lideri regiona trebalo bi da preduzmu korake za njegovo osnivanje.

Ovo je stav Evropske komisije (EK) iznet u novoj Strategiji za Zapadni Balkan. EK je formiranje REKOM-a navela kao jednu od najvažnijih operativnih mera, što predstavlja jasan signal da je pomirenje visoko među prioritetima EU u odnosu na region i da će se posebno insistirati na regionalnom utvrđivanju činjenica o prošlosti, piše portal “European Western Balkans”. Navodi se da se regionalni pristup nameće kao jedino rešenje za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova, nestalim osobama i mestima njihovog zatočenja, zato što se pokazuje da se naslednice nekadašnje SFRJ još spore oko brojeva, a da nijedna nema potpunu evidenciju ljudskih gubitaka u ratovima devedesetih godina. “Regionalna saradnja, dobrosusedski odnosi i pomirenje ne mogu se nametnuti spolja. Lideri regiona moraju da preuzmu puno vlasništvo (nad procesom pomirenja) i da prednjače primerom. Moraju izbegavati i osuditi sve izjave ili akcije koje bi podsticale međuetničke tenzije i moraju se aktivno suprotstavljati nacionalističkim narativima”, ocenjuje se u Strategiji EK.

Inače, osnivanje međuvladine komisije REKOM podržalo je oko 580.000 građana širom regiona, a očekuje se da će na predstojećem Samitu u Londonu u okviru Berlinskog procesa Deklaraciju o osnivanju REKOM-a potpisati premijeri Srbije, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Sama Deklaracija predstavlja izraz političke volje, kojom se premijeri obavezuju da će institucije njihovih zemalja preduzeti neophodne korake za osnivanje REKOM-a do juna 2020. Ako REKOM bude osnovan do juna 2020. godine, Komisija može da postane operativna već 2022, i da svoju misiju ispuni već nakon tri godine, odnosno do 2025. godine, navodi se u članku. Mandat komisije trebalo bi da se sastoji iz prikupljanja informacija i utvrđivanja činjenica o kršenju ljudskih prava, individualnih i masovnih ratnih zločina i sudbine nestalih, izrade popisa ljudskih gubitaka civila i boraca, utvrđivanja činejnica o mestima zatočenja u toku ratova i istraživanje konteksta, uzroka i motiva koji su doveli do oružanih sukoba, ratnih zločina i teških kršenja ljudskih prava.