Jorgovanka Tabaković / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Vučić predložio da Tabaković još šest godina bude na čelu NBS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je Skupštini Srbije da funkciju guvernera Narodne banke Srbije (NBS) i u narednom šestogodišnjem mandatu obavlja Jorgovanka Tabaković.

U obrazloženju predloga Vučić je naveo da je preporučuju ostvareni rezultati, pre svega u očuvanju makroekonomske stabilnosti u saradnji sa Vladom Srbije i drugim nadležnim institucijama, uz punu koordinaciju monetarne i fiskalne politike. Istaknuto je da je inflacija u prethodnih pet godina očuvana na prosečnom nivou od dva odsto, što je, tvrdi se, u rangu nastabilnijih evropskih država, da su kamatne stope na kredite privredi i stanovništvu spuštene na najniži nivo, da je očuvana relativna stabilnost deviznog kursa, a učešće problematičnih kredita i ukupnim bankarskim pozajmicama spušteno na najniži nivo. Jorgovanka Tabaković nalazi se na čelu NBS od avgusta 2012. godine. U izbornoj kampanji te godine nju je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke predstavljala kao kandidatkinju za buduću premijerku, ali je predsednik Vlade postao Ivica Dačić. U to vreme Tabaković je bila potpredsednica SNS, ali je posle preuzimanja dužnosti, u skladu sa Zakonom o NBS, prestala da obavlja stranačke funkcije. O izboru guvernera, kao i viceguvernera NBS, Skupština Srbije raspravljaće na današnjoj vanrednoj sednici. Za viceguvernera je predložen Željko Jović, koji je do sada bio vršilac dužnosti viceguvernera. Prema nedavno usvojenim izmenama Zakona o NBS, funkcioneri centralne banke biraju se najkasnije do isteka mandata prethodnog funkcionera, a najranije 120 dana pre isteka tog mandata, kako bi se obezbedio kontinuitet rada NBS.

Podsetimo, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio je 2016. analizu doktorata Jorgovanke Tabaković u kojoj su otkrili da je značajan deo disertacije plagiran. Prema tim navodima više od 20 odsto teksta preuzeto je bez citiranja iz radova ekonomista ili akademaca i doslovno prepisanih pasusa bez navoda autora. Ipak, privatni Univerzitet “Educons”, na kome je doktorat odbranjen, kako navodi CINS, nije pokrenuo proceduru za proveru plagijata, niti to planira da uradi.