Protest u Leskovcu /Foto: FoNet/JUGpress,Ivan Spirić

Ponovo protesti zbog cene goriva, ali bez većih blokada

Protesti zbog naglog poskupljenja goriva održani su i juče u više mesta u Srbiji, ali manje masovni nego prethodnih dana.

Četvrti dan građani su protestovali u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Novom Pazaru, Nišu, Leskovcu, Kragujevcu, Batočini i drugim gradovima. Policija je učesnike protesta u Beogradu sačekala na parkingu kod Centra “Sava” odakle su planirali da krenu u blokadu i zabranila im izlaz. Prema rečima učesnika, svi su legitimisani, a vozila su im pretresena. Protesti u Nišu su održani, ali prelaženjem ulice i usporavanjem saobraćaja, bez automobila, dok  je u Leskovcu policija pokušala „paukom“ da ukloni vozilo koje je bilo prvo u koloni, ali su okupljeni građani to sprečili.  Podsetimo, protest je organizovan putem društvenih mreža, jer je cena goriva u Srbiji od početka godina porasla za skoro devet dinara po litru, a dizela za više od 11 dinara. Zahtevi su da se usvoji nova cena koja ne sme biti viša od 110 dinara za dizel I 120 dinara za bezolovni benzin, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu goriva da se doda akciza koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina. Vozači, takođe, zahtevaju da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina. A televizija “Pink” javila je sinoć da su uhapšena trojica muškaraca koji su juče ujutro, tokom blokade saobraćaja na Zrenjaninskom putu, fizički napali jednog građanina, koji je upitao učesnike blokade “zašto to rade”. Na snimku objavljenom na društvenim mrežama, vide se trojica muškaraca koji građanina više puta udaraju pesnicama u glavu, a zatim mu uzimaju i torbicu s novcem i dokumentima.

I građani BiH blokadom saobraćajnica u gradovima širom zemlje juče su nadležnima poručili da neće više da trpe porast cena goriva. Po ugledu na bunt koji je zahvatio i susedne države, i oni su se organizovali putem društvenih mreža. Jedan od pokretača akcije, predsednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić kazao je da je zadovoljan odzivom građana i poručio da će se protesti nastaviti. Protestima se pridružila i Crna Gora, ali veoma skromnim doprinosom, a naročito je, kako se ističe, podbacio glavni grad gde protesta vozača nije ni bilo.