Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

Tramp: Poštena trgovina je za budale ako nije recipročna

Predsednik SAD Donald Tramp ponovo je napao zapadne saveznike nizom tvitova iz Singapura pred istorijski susret sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom.

“Poštenu trgovinu treba zvati trgovinom za budale ako nije recipročna”, objavio je Tramp. “Prema saopštenju iz Kanade, na trgovini sa SAD-om zarađuju gotovo 100 milijardi dolara (valjda su se hvalili i uhvaćeni su na delu!). Minimalno 17 milijardi. Plaćamo im carine na mlečne proizvode po stopi od 270 odsto. Kada se zbog toga prozove, (premijer) Džastin (Trudo) se uvredi!”. Nije jasno na koje se saopštenje iz Kanade američki predsednik pozvao, jer prema podacima kancelarije američkog trgovinskog predstavnika, SAD je prošle godine beležio višak u razmeni robe i usluga s Kanadom, od ukupno 8,4 milijarde dolara. Tramp je napao i Evropu, napisavši da “SAD snose gotovo čitav trošak NATO zaštite istih onih zemalja koje nas onda oderu na trgovini… EU je imala višak od 151 milijardu dolara – trebalo bi da plaća puno više za vojsku!”.

Podsetimo, rat rečima između SAD i tradicionalnih saveznika izbio je u subotu kada je Tramp na “Tviteru” napao kanadskog premijera Džastina Trudoa, domaćina sastanka G7, i povukao potpis sa zajedničkog saopštenja, nakon što je Trudo najavio protivmere na američke carine na uvoz čelika i aluminijuma. Evropa i Kanada bili su šokirani na Trampovim tvitovima. Francuska je poručila da se međunarodna saradnja “ne može oslanjati na ljutnju i male reči”, a nemačka kancelarka nazvala je odluku američkog predsednika o povlačenju podrške saopštenju sa sastanka G7 “otrežnjujućom i deprimirajućom”.