Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

Tramp: Rusija treba da se vrati u Grupu sedam

Predsednik SAD Donald Tramp predložio je da se dozvoli Rusiji da se vrati u Grupu sedam (G-7) razvijenih zemalja, iz koje je isključena 2014. zbog pripajanja Krima.

“Zašto imamo sastanak bez Rusije? Treba da dozvole Rusiji da se vrati jer Rusija treba da bude za pregovaračkim stolom”, rekao je predsednik SAD, dok istovremeno u SAD specijalni tužilac Robert Muler sprovodi istragu oko toga da li je Trampov izborni štab bio u dosluhu s Rusijom pred izbore 2016. Tramp je ovu izjavu dao u Beloj kući, uoči odlaska na samit G-7 u Kanadi, oko koga su već narasle tenzije između njega i ostalih šest njegovih saveznika u toj grupi – Kanade, Francuske, Italije, Japana, Nemačke i Velike Britanije. A portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da Rusija akcenat stavlja na drugačije formate, a ne na Grupu osam najrazvijenijih industrijskih zemalja sveta (G8), iz koje je Rusija izbačena. Ipak, novi italijanski premijer Đuzepe Konte podržao je Trampov poziv. “Slažem se s predsednikom Donaldom Trampom – Rusija treba da se vrati u G-8. U interesu svih”, napisao je Đuzepe Konte na “Tviteru”. Inače, u Konteovoj vladajućoj koaliciji je i desničarska partija Liga koja smatra da sankcije uvedene Rusiji oko Ukrajine nanose štetu italijanskom izvozu. Tramp koji se sve više izdvaja kao sam protiv svih u okviru G-7 zbog stava o nefer trgovinskim sporazumima prema SAD, obrušio se na svoje dugogodišnje saveznike zbog njihove kritike njegove trgovinske politike.

Predsednik SAD dolazi na godišnji skup lidera G-7, koji se održava u kanadskoj državi Kvebek, ali će napustiti skup pre završetka i krenuti za Singapur gde treba da se održi samit sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom. Bela kuća saopštila je njegov plan puta pošto su francuski predsednik Emanuel Makron i kanadski premijer Džastin Trudo nagovestili da će iskoristiti G-7 da se suprotstave novouvedenim američkim taksama na uvoz čelika i aluminijuma.