Niški aerodrom / Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Smenjen direktor niškog aerodroma

Direktor Javnog preduzeća “Aerodrom Niš” Vladica Đurđanović smenjen je juče  na sednici niškog gradskog veća, uz obrazloženje da je aerodrom u periodu od 2015. do 2018. godine isplaćivao plate koje su veće nego što je zakonom dozvoljeno.

Zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur istakao je da je aerodrom u tom periodu povećao osnovicu za zarade za dve trećine. Rekao je da je u protekle tri godine grad Niš iz budžeta isplatio aerodromu 276 miliona dinara za investicije, zarade i tekuće troškove, a da je ustanovljeno da su 153 miliona otišla na zarade. Banđur je rekao da se direktor niškog aerodroma pozvao na zakon koji ograničava rast zarada u javnom sektoru, međutim, kako je objasnio, taj zakon se odnosi samo na vazduhoplovno osoblje zaposleno u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore. Šefica odseka budžetske inspekcije Spomenka Milojević kazala je da će javnom preduzeću “Aerodrom Niš” biti naloženo da “milom ili sudskim putem” vrati iznos zarada koje su prekomerno isplaćivane. Na sednici veća je smenjen i direktor JKP “Gorica” Igor Novaković iz istih razloga. Smenu Đurđanovića nagovestio je gradski većnik zadužen za saobraćaj Igor Vojinović, koji je prethodno, na Niškoj televiziji, izjavio da je budžetskа inspekcijа Nišа utvrdilа dа je JP “Aerodrom Niš” u 2018. godini protivzаkonito isplаćivаlo veće zаrаde zаposlenimа. Zbog ove izjave niški Aerodrom se oglasio saopštenjem u kome se navodi da to preduzeće nije primilo nikаkаv dokument, zаpisnik ili rešenje budžetske inspekcije čijа je višemesečnа kontrolа u toku.

A Inicijativa “Ne damo niški aerodrom” saopštila je da je Đurđanović smenjen “po partijskoj odluci, a ne po zakonskoj proceduri”. “Izveštaj aerodroma iz 2018. godine pokazuje da je aktuelna ‘kriza’ oko poklanjanja aerodroma loše uticala na prihode ovog preduzeća. Dosadašnje izjave republičkih i lokalnih čelnika i lidera SNS-a sve vreme usmerene su na urušavanje poslovnog ugleda aerodroma ‘Konstantin Veliki’, što, takođe, nije i ne može dobro da utiče ni na poslovni imidž aerodroma kod kompanija koje lete iz Niša”, navodi se u saopštenju Inicijative, koja smatra da je smena direktora isključivo pokušaj da se pokaže “Vansiju” (koncesionaru beogradskog aerodroma) da država može, kroz partijske kanale, da kontroliše razvoj niškog aerodroma i bez zvaničnog preuzimanja. Inicijativa  traži od Skupštine grada da odbije predlog o smeni direktora aerodroma i postupa po utvrđenim zakonskim procedurama.