Tači, Mogerini i Vučić /Foto: FoNet/Twitter, M. Kocijančič

Zemlje EU traže učešće u dijalogu Beograda i Prištine

Članice EU traže da budu uključene u konačnu fazu dijaloga Beograda i Prištine koji bi vodio do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, budući da sada nemaju predstavu o tome šta bi on trebalo da obuhvati i kakav je njegov sadržaj, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE) navode izvora.

Kako se ističe, članice EU počele su da pokazuju negodovanje zbog netransparentnosti oko političkog dijaloga, posebno oko poglavlja koje se odnosi na izradu konačnog sporazuma, što je, navodi RSE, jasno istaknuto prošlog petka na sastanku na kome su predstavnici Službe EU za spoljnu politiku usmeno obavestili predstavnike članica EU o procesu dijaloga. Izvori s tog sastanka naveli su da članice nisu zadovoljne što su potpuno isključene iz razgovora, budući da tim koji u Briselu vodi dijalog ni u jednom trenutku ne konsultuje članice, pa ni one koje se smatraju većim ili važnijim. “Dijalog ulazi u kritičnu fazu, a zemlje članice nisu uključene u izradu konačnog sporazuma koji će biti istorijski. Postajemo sumnjičavi zašto tim (visoke predstavnice EU) Federike Mogerini sve ovo drži u velikoj tajnosti”, rekao je za RSE diplomatski izvor koji je prisustvovao sastanku. On je dodao da su izveštaji tima Federike Mogerini o dijalogu uglavnom “površni i sa pozitivnom notom”, uz jedinu potvrdu da su Beograd i Priština posvećeni postizanju sveobuhvatnog sporazuma. Izvori RSE naveli su da oni koji u Briselu vode dijalog “jure za kalendarom, a ne suštinom, jer će se postizanje najavljenog sporazuma između dvojice predsednika poklopiti s okončanjem mandata Federike Mogerini kojoj će istorijski sporazum između Kosova i Srbije služiti da za sobom ostavi svoje političko nasleđe”. Članice EU zato traže da njen tim uključi zemlje EU u izradu konačnog sporazuma, a ideja je da se to pitanje uvrsti i u konačne zaključke na junskom samitu gde će šefovi država i vlada EU razgovarati o prilikama na Zapadnom Balkanu. Kako navodi RSE, nadležni za Balkan iz zemalja članica ovih dana redovno se sastaju kako bi pripremili nacrt zaključaka koji će formalno biti usvojeni na samitu 28. i 29. juna.

Podsetimo, Mogerini je u februaru izjavila da očekuje da Beograd i Priština postignu pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa do kraja 2019. “Ja sam realno optimista da će to doneti rezultate do kraja našeg mandata, što je kraj 2019. godine”, rekla je Mogerini.