Ramuš Haradinaj / Foto: FoNet

Haradinaj povukao platformu za dijalog sa Beogradom

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj povukao je juče iz skupštinske rasprave predlog Platforme za dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, napominjući da je tu odluku doneo imajući u vidu veliko interesovanje za raspravu u političkim strankama, u parlamentu i među građanima.

“Da bismo dali vremena raspravi i kako bismo izbegli lomove među strankama, povukli smo platformu za razgovore sa Srbijom. Tako dajemo vremena političkom spektru da doprinese idejama i predlozima. Kosovo ima potrebe da pronadje forumulu sveobuhvatnog predstavljanja za tako važnu temu”, kazao je Haradinaj. Na takvu odluku Haradinaja uticala je i rasprava u kosovskom parlamentu, tokom koje su platformu podržali samo Tačijeva Demokratska partija Kosova, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova i stranke nesprpskih manjina, dok su protiv bili Socijaldemokratska incijativa koja je deo vladajuće koalicije, Demokratski savez Kosova, Samoopredeljenje i Socijaldemokratska partija poslanika koji su napustili Samoopredeljenje. Najsporniji deo platforme bio je predlog da dijalog vodi predsednik Kosova Hašim Tači. Od njega se u platformi traži da redovno obaveštava Skupštinu o toku dijaloga, međutim tu se javljaju problemi jer Strategija nema potrebnu podršku Skupštine. A predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da nije optimista po pitanju predstojećih razgovora sa predstavnicima Prištine u Briselu, ali da Beograd neće odustati od dijaloga, jer je razgovor jedino rešenje do kompromisa.

Nešto kasnije, šef delegacije Kosova u tehničkom dijalogu sa Srbijom Avni Arifi odbio je poziv EU za učešće na sastanku 7. i 8. juna u Briselu, ističući da dijaloga neće biti dok Srbija ne ispuni sve briselske dogovore. On je za Radio Slobodna Evropa izjavio da je od Brisela krajem aprila zatraženo da se 2. maja organizuje sastanak zbog ozbiljnih zastoja u sprovođenju sporazuma o energetici, o zajedničkom upravljanju granicama i o ostalim temama. Međutim, kako je istakao, Kosovo nije dobilo odgovor, pa je zahtev ponovljen 21. maja. “Krajem maja dobili smo dopis za održavanje sastanka o nekim drugim temama, odnosno da predstavimo Upravljačku ekipu koja treba da izradi nacrt statuta za Zajednicu (ZSO), a što je za nas bilo irelevantno. Naravno, mi smo to odbili. Mi insistiramo na dijalogu i na tome da razgovaramo o svim temama. Srpska delegacija je prošli put saopštila da je razlog njihovog učešća u razgovorima samo ZSO. Mi smo tu za sve sporazume ili će se implementirati svi sporazumi ili ni jedan”, rekao je Arifi, ocenjujući da je EU “pala u zamku Beograda i ponaša se tako da se stvara utisak da ih interesuje samo Zajednica”. “Ne interesuje ih što zbog energetike Kosovo gubi na desetine miliona evra, ne interesuje ih što smo zbog zajedničkog upravljanja granicom izgubili 24 miliona evra. Ne interesuje ih most u Mitrovici, niti diplome. Prema tome, za nas kao Kosovo – ili sve ili ništa”, kazao je Arifi. Istakao je da se, osim toga, “Srbija rasistički ponaša i prema kosovskim sportistima” kojima je onemogućeno da se takmiče u Srbiji, naglašavajući da je normalizacija sa takvim ponašanjem nemoguća.