Foto: Pixabay.com

Malinari traže ostavku Nedimovića i prete širenjem protesta

Predstavnici hladnjačara i malinara nisu juče postigli nikakav konkretan dogovor na sastanku koji je u Užicu organizovala Privredna komora Srbije, pa će blokada puta u Prijepolju biti nastavljena.

Nakon što su pregovori propali, malinari traže ostavku ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i prete da će se protesti raširiti i na druge gradove. Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da će proizvođači tog voća obustaviti berbu, ukoliko otkupljivači ponude otkupne cene manje od 200 dinara. On je za “Betu” kazao da je na jučerašnjem sastanku dogovoreno da se od svih opština i gradova zatraži da hitno zakažu sednice i da pozovu otkupljivače da saopšte otkupne cene. “Hoćemo prvo da znamo sve ponude za otkup maline, jer je tek nekoliko njih objavilo da nude od 50 do 100 dinara za kilogram što je izazvalo nezadovoljstvo u Prijepolju i blokadu magistrale prema Crnoj Gori”, rekao je Radović. On smatra da proizvođači ne treba da blokiraju puteve, već obustave berbu malina kao kontrameru protiv otkupljivača, vlasnika hladnjača i izvoznika. Istakao je da je ove godine rod malina tridesetak odsto manji nego prošle i da nema hiperprodukcije tog voća da bi cena bila tako niska. Vlasnici hladnjača i izvoznici, prema njegovim rečima, ucenjuju i proizvođače i vlasnike malih hladnjača jer za smrznute i upakovane maline iz prošlogodišnjeg roda nude manje nego što su oni tada platili sveže. “Dokaz da su izvoznici ucenjivači je da je u Srbiji registrovano 190 izvoznika maline, ali samo četiri firme izvezu 37 odsto ukupnih količina koje se proizvede u Srbiji”, rekao je Radović, koji je ocenio da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije “gluvo na probleme proizvođača maline, jer je na poslednji sastanak poslalo tržišnog inspektora”. Radović je rekao da bi ovih dana trebalo da počne da radi Nacionalni savet za malinu koji bi trebalo da prouči tržište i predlaže rešenja.

I predsednik Aleksandar Vučić, i premijerka Ana Brnabić, kao i resorni ministar Branislav Nedimović ističu da država ne može da odlučuje o otkupnoj ceni maline i da nije na njoj da to učini. “Razgovarao sam s predstavnicima malinara. Siguran sam da će država pružiti raznu vrstu podrške malinarima, ali nije na državi da odlučuje o otkupnoj ceni, niti može da odlučuje o otkupnoj ceni”, kazao je Vučić. Premijerka Brnabić poručila je da će razgovarati sa malinarima kada budu odblokirali magistralu, ali je naglasila da Vlada Srbije ne može da utiče na tržišnu cenu.