Foto: FoNet/TV FoNet

Kritike zbog američkog uvođenja taksi, trgovinski rat u najavi

Ministri finansija zemalja grupe G7 (koju, osim SAD, čine Kanada, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Italija i Japan) kritikovali su američkog sekretara Stiva Mnuhina zbog toga što su SAD uvele nove takse na uvoz čelika i aluminijuma, prenosi BBC

Francuski ministar Bruno Le Mer je izjavio novinarima u kanadskom mestu Visler, gde se u subotu održao sastanak ministara grupe G7, da bi trgovinski rat mogao da počne “za nekoliko dana”.

Takođe u subotu, američki predsednik Donald Tramp “tvitnuo” je da su SAD godinama potkradane u trgovini sa drugim zemaljama:

“Kada ste u trgovinskom deficitu od skoro 800 milijardi dolara godišnje, ne možete da izgubite trgovinski rat! Ameriku su godinama potkradale druge zemlje u trgovini, vreme je da postanemo pametni!”

Kako je javio reporter BBC-ja, nakon sastanka ministara G7 nije bilo zajedničke izjave, a to je  “jasan znak neslaganja”. BBC takođe javlja da će “oštra rasprava” verovatno da se nastavi idućeg vikenda, kada će se lideri G7 zemalja sastati na samitu u Kvebeku. Na tom sastanku trebalo bi da bude i Donald Tramp.

Kako piše BBC, američki državni sekretar za trgovinu Vilbur Ros izjavio je da razgovori sa EU, Kanadom i Meksikom nisu napredovali dovoljno da bi se odustalo od uvođenja taksi. BBC podseća da su u 2017. EU, Kanada i Meksiko zajedno izvezli 23 mlijarde dolara čelika i aluminijuma u SAD, što je skoro polovina američkog uvoza čelika i aluminijuma prošle godine (48 milijardi dolara).

EU je odmah saopštila da uvodi takse na brojnu robu iz SAD – od Harli-Dejvidson motora do burbona, a Kanada planira da od 1. jula uvede takse do 25 odsto na uvoz iz SAD vredan 13 milijardi dolara, i to na proizvode poput čelika, viskija, kafe i jogurta.

Podsetimo, SAD su u četvrtak uvele takse na čelik (25 odsto) i aluminijum (10 odsto) koji dolaze iz EU, Kanade i Meksika.