Vašington / Foto: Pixabay.com

SAD: Verske slobode “pod napadom” širom sveta

Verske slobode su napadnute širom sveta, ocenjuje se u godišnjem izveštaju Stejt departmenta koji su u Vašingtonu predstavili državni sekretar Majk Pompeo i ambasador za verske slobode Sem Braunbek.

U izveštaju za 2017. godinu posebno je izdvojena Severna Koreja zbog proganjanja i hapšenja vernika.“Napredak slobode i verskih sloboda je u interesu SAD. Tamo gde su fundamentalne slobode veroiposvesti, izražavanja, štampe i mirnog okupljanja pod napadom, nailazimo na konflikte, nestabilnost i terorizam. S druge strane, društva koja štite te slobode su stabilnija, bezbednija i mirnija. Iz svih tih razloga, zaštita i promovisanje globalnog poštovanja verskih sloboda je prioritet Trampove administracije”, kazao je Pompeo, prenosi “Glas Amerike”. U izveštaju se takođe osuđuju kršenja prava vernika u Kini, Iranu, Rusiji i drugim zemljama. Stejt department navodi da Peking nastavlja da vrši kontrolu i ograničava aktivnosti i lične slobode pripadnika različitih veroispovesti kada ih vlada doživi kao pretnju državi ili vladajućoj Komunističkoj partiji. Ističe se da vlasti u Rusiji nastavljaju da hapse i novčano kažnjavaju pripadnike manjinskih verskih grupa i manjinske verske organizacije zbog navodnog ekstremizma.

U delu koji se odnosi na Srbiju, napominje se da ustav garantuje slobodu veroispovesti, ali da sedam verskih grupa, koje se smatraju “tradicionalnim”, imaju privilegije u zakonu. Primeri diskriminacije uglavnom se odnose na male i netradicionalne grupe, a ističe se da se u medijima, posebno internet portalima, neke verske grupe opisuju kao sekte. Antisemitska literatura dostupna je u nekim knjižarama, a jevrejska zajednica je prijavila antisemitske komentare na internetu. Prijavljena su i dva fizička napada na pripadnike “Jehovinih svedoka”. Navodi se da su u Crnoj Gori verske slobode takođe zaštićene zakonom, ali verske grupe, a posebno Srpska pravoslavna crkva tvrde da su zakoni koji regulišu njihov pravni status – neadekvatni. Napominje se da srpska i crnogorska pravoslavna crkva nastavljaju da se spore oko verske imovine, a da vlada nastavlja politiku nevraćanja verske svojine koju je konfiskovala komunistička vlada posle 1945. godine. U delu izveštaja o Kosovu navode se problemi i pritužbe pripadnika SPC, iako se, kako se naglašava, ustavom brani verska diskriminacija i garantuje sloboda veroispovesti. Između ostalog, navodi se da je opština Priština, pozivajući se na nepostojanje odgovarajuće dozvole, nastavila da sprečava sveštenike SPC u obnovi i čišćenju nezavršene Crkve Hrista Spasa, a pominju i primeri napada na vernike SPC.