Emanuel Makron / Foto: FoNet/AP

Makron brani magazin koji je postao meta uvreda

Sloboda medija nema cenu, bez nje smo u diktaturi, napisao je francuski predsednik Emanuel Makron na “Tviteru” i time stao u odbranu nedeljnika “Point” (Le Point), koji je turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana nazvao diktatorom i zbog toga postao meta zlostavljanja, uvreda, zastrašivanja i pretnji.

“Potpuno je neprihvatljivo kidanje postera ‘Pointa’ s mesta gde se prodaje, jer su neprijatelji slobode medija nezadovoljni, i u Francuskoj, i u inostranstvu“, napisao je Makron. Naime, kako se navodi, u petak je na periferiji Avinjona, na jugu Francuske, jedan prodavac, pod pritiskom grupe turskih aktivista, uklonio sa kioska list zbog postera sa portretom Erdogana sa potpisom “Diktator. Dokle će stići Erdogan?”. U članku se govori o Erdoganovim čistkama nakon pokušaja puča, zatvaranju novinara, političkih protivnika i sudija. “Grupa Turaka, pristalica Erdogana, zapretila je vlasniku kioska i naredila mu da ukloni list”, rekao je šef kabineta gradonačelnika, koji je iz ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta. Pošto je distributer štampe najpre povukao poster lista, gradonačelnik je u subotu ujutro naredio da se poster ponovo postavi, što je urađeno popodne. Potom je do kioska došlo dvadesetak pristalica Erdogana, pa je žandarmerija poslala nekoliko ljudi da održe red. Međutim, u nedelju ponovo nije bilo postera “Pointa”, a ostali su drugi posteri, u prilog Erdogana. “Point” je ukazao da su “ekstremisti” uklonili postere u još jednom gradu. Predsednik organizacije “Reporteri bez granica” Kristof Deloar izjavio je da “ta dela jesu usamljena, ali imaju jak simbolički značaj”.

Inače, Erdogan vlada Turskom 15 godina i mesec dana pre predsedničkih i parlamentarnih izbora pokrenuo je novu kampanju 24. maja. Novoizabrani predsednik imaće proširena ovlašćenja izglasana na prošlogodišnjem referendumu kojim je promenjen državni ustav.