Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Poverenik nema dovoljno novca za plate zaposlenih

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ukazao je da državnim budžetom za ovu godinu nije određeno dovoljno sredstava za tu instituciju i da, ako se ne nađe rešenje problema, svim zaposlenima neće moći da se isplate plate, pa će možda morati da se razmišlja i o otpuštanjima.

Povereniku je na jučerašnjem  Administrativnom odboru Skupštine Srbije, inače, odobren predlog o maksimalnom broju zaposlenih, novom sistematizacijom predviđena su 94 zaposlena, ali, istakao je Šabić, neće moći da se isplaćuju zarade ni za 77, koliko ih sada radi, jer iz budžeta nisu određena dovoljna sredstva. “Jedan činovnik iz Ministarstva finansija projektovao je budžet poverenika za ovu godinu koji nema veze sa realnošću i ja sada mogu da kažem zaposlenima – tužite me slobodno ako vam ne budem isplaćivao plate – i onda će iz Ministarstva morati da nađu način da im plate”, rekao je Šabić. Kazao je da je verovao da će sa, sada već bivšim, ministrom finansija Dušanom Vujovićem moći da nađe rešenje problema, te da mu je poslao dopis, ali da je dobio odgovor da je dokumentacija navodno nepotpuna, a da na sledeći dopis nije ni dobio odgovor. Šabić je naveo i da je slična situacija bila i kod Zaštitnika građana, ali da je njihov problem rešen.

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić kazao je da misli da se u slučaj Šabića “malo umešala politika”. “Možda je Šabić nezgodan politički, ali on i njegovi ljudi rade posao. Iz dokumentacije se vidi da se Šabić obratio na vreme ministarstvu i da mu je tražena dokumentacija, koju je inače već poslao”, rekao je Mirčić. Poslanica Dosta je bilo Branka Stamenković rekla je da je izgleda došlo do nekog “zamešeteljstva” i da je očigledno da ako neko uradi nešto što ne odgovara vlasti “kreću finansijske ucene, ne bi li popustili i uhvatili se sa njima u kolo”.  Poslanik vladajuće koalicije Marijan Rističević rekao je da se “neki koji su na čelu takozvanih nezavisnih institucija ponašaju u stvari kao političari”.