Konferencija za novinare "Transparentnosti" / Foto: FoNet/Medija centar

“Borba protiv korupcije stagnira”

Srbija od 2013. do 2017. godine stagnira u borbi protiv korupcije i loše je rangirana na Indeksu percepcije korupcije, ističe se u istraživanju koje je juče predstavila “Transparentnost Srbija”, uz podršku Agencije za borbu protiv korupcije.

Predsednik “Transparentnosti” Vladimir Goati kao jedan od razloga za stagnaciju naveo je partijsko postavljanje kadrova i ocenio da se partijska lojalnost opire “svemu onome što je stručno”. “Mi smo u zoni takozvane endemske korupcije”, rekao je Goati. Programski direktor “Transparetnosti” Nemanja Nenadić napomenuo je da je, i pored zakonske obaveze, planove integriteta u 2017. godini izradilo 63 odsto obveznika, dok je u 2013. godini odziv bio 48 odsto. Inače, planovi integriteta sadrže pravne i praktične mere za sprečavanje i otklanjanje mogućnosti za nastanak i razvoj korupcije. Obaveza da državni organi, lokalne samouprave, javne službe i javna preduzeća donesu svoje planove integriteta propisana je Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Prema Nenadićevim rečima, 40 odsto institucija nije uradilo ništa na sprečavanju ponavljanja koruptivnih događaja. Saradnik “Transparentnosti” Zlatko Minić kazao je da su bitni i oni organi koji nadziru ceo sistem i da je važno da planovi integriteta budu lako dostupni javnosti. “Zbog nepostojanja sankcija i svesti planovi integriteta ostali su zarobljeni između entuzijazma pojedinaca, kapaciteta Agencije za borbu protiv korupcije i angažovanja spolja, civilnog sektora i medija”, naveo je Minić.