Moskva / Foto: Pixabay.com

Kremlj osudio “rusofobiju” Londona

Kremlj je osudio “maniju rusofobije” u Velikoj Britaniji, nakon što je uticajni britanski parlamentarni komitet pozvao na borbu protiv protoka “korumpiranog” ruskog novca u Londonu.

“Postali smo svedoci manije rusofobije u Velikoj Britaniji. Taj talas je izazvan provokacijama tih istih Britanaca u takozvanom slučaju Skripalj”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, misleći na trovanje bivšeg špijuna za koje London optužuje Moskvu. Komitet za spoljne poslove Donjeg doma britanskog parlamenta pozvao je britansku vladu da “bude jasna o činjenici da korupcija iz Kremlja više nije dobrodošla”. Navedeno je da su ruski predsednik Vladimir Putin i njegove “kleptokrate” u Londonu “sakrili i oprali svoju korumpiranu imovinu”. Zatim su, navodi komitet, “koristili oprani novac da korumpiraju naše saveznike, oslabe naša partnerstva i uruše poverenje u naše institucije”. A Peskov je kazao da ruske firme u Velikoj Britaniji trpe “neprijateljsku i ilegalnu konkurenciju”, kao i “nelojalnu”. “Takvi akti su neprijateljski prema interesima naših firmi i ovakvi nacrti zakona (mere koje traži komitet) idu ruku pod ruku s tim neprijateljskim merama. Bilo koji investitor u bilo kojoj zemlji može da se suoči s tim da Velika Britanija njegovu investiciju kvalifikuje kao prljav novac”, izjavio je portparol Kremlja.

Podsetimo, britanska premijerka Tereza Mej zaoštrila je poziciju prema Moskvi posle trovanja nekadašnjeg špijuna na britanskom tlu 4. marta. Britanska vlada je proterala ruske diplomate i obećala da će pronaći “kriminalce i korumpirane elite”. Premijerka Mej kazala je polovinom marta da su ruske diplomate, kojima je dato  nedelju dana da odu iz Velike Britanije, identifikovane kao “neprijavljeni obaveštajni zvaničnici”. Naglasila je tada da je poništen poziv za posetu ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, kao i da su suspendovani svi kontakti s Rusijom na visokom nivou.