Foto: Print screen Kanal 9

Direktorka TV “Kanal 9” iz Novog Sada počela štrajk glađu

Direktorka Televizije “Kanal 9” iz Novog Sada Maja Pavlović započela je juče  štrajk glađu pošto je Javno preduzeće “Emisiona tehnika i veze” (ETV) 18. maja, zbog duga, posle 20 godina postojanja, ugasilo signal te televizije.

“Neću da dozvolim da nas ugase u tišini. Tražim od države da podvučemo crtu, da nam priznaju prava koja imamo po zakonima i Ustavu, plate ono što su oni nama dužni, mi njima što im mi dugujemo, pa ako smo i dalje nešto dužni, neka nas ugase, ali ne mogu da dozvolim da nas ugase zbog našeg duga, a da se njihov ne računa”, istakla je Pavlović. Prema njenim rečima, ni jedan postupak koji je pokrenula TV “Kanal 9” ne može da se završi u skladu sa zakonom. “Ne znam gde da izmislim novce, kada imamo samo obaveze, a od prihoda ni traga. Na konkursima, na kojima su godinama naši projekti dobijali podršku, sada smo nepodobni, banke nam kredite ne odobravaju, jer smo svrstani u rizičnu grupu (zajedno sa udruženjima građana i kockarnicama), lokalni i regionalni mediji u Srbiji nemaju pristupe većim marketinškim agencijama…”, napisala je Pavlović. Pozvala je i kolege i građane da podrže zahteve “Kanala 9”, jer se suočavaju sa istim problemima. “Dođite kod nas da gladujemo zajedno, to je jedino što nam je ostalo da vam ponudimo”, poručila je Maja Pavlović. S druge strane, v.d. direktora JP “Emisiona tehnika i veze” Branko Gogić izjavio je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da “Kanal 9” ETV-u duguje više od dva miliona dinara i da duže od godinu dana, pored brojnih poziva i molbi, nije uplatio ni dinar. Istakao je da ETV ipak i dalje želi da reši problem i da “Kanalu 9” nudi razgovor i kompromis. “Možemo da im omogućimo reprogram, da plaćaju na rate ili da nađemo neki drugi model koji bi im odgovarao, a po kojem bi se dug smanjio. Zaista radimo sve što možemo da se problem reši. Nama je u interesu da ponovo uključimo signal“, rekao je Gogić. A generalni sekretar UNS Nino Brajović apelovao je na ETV da „u etar vrati ‘Kanal 9’ i da se nastave pregovori o izmirenju duga“.

Podsetimo, nedavno je JKP “Čistoća” iz Novog Sada podnela krivične prijave upravo protiv  “Kanala 9” i Udruženja za zaštitu prava potrošača “Prosperitet”, što je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio kao još jedan “u nizu ‘pravnih’ fenomena, kojima se u poslednje vreme, sve flagrantnije krše i ograničavaju prava javnosti”. Naime, kako je napomenuo poverenik, to javno preduzeće podnelo je prijave zato što su se “Kanal 9” i “Prosperitet” “koristili pravima zajamčenim u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja”. Šabić je istakao da je reč o postupku čiji je značaj “daleko veći od pojedinačnog slučaja, koji je sa stanovišta prava javnosti vrlo zabrinjavajući”.