Viktor Orban / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Orban: Moramo da ojačamo odbranu da se izborimo s migrantima

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban založio se, po preuzimanju trećeg uzastopnog premijerskog mandata, za učvršćivanje granica te zemlje kako bi se zaustavio priliv migranata.

On je kazao da Mađarska mora da “ojača” odbranu kako bi se izborila sa “desetinama miliona” migranata koji idu ka Zapadnoj Evropi, prenosi AP. Inače, Orban je juče počeo četvrti premijerski mandat, a treći uzastopni, posle ubedljive pobede na izborima 8. aprila. Koalicija njegove stranke Fides i male Hrišćansko demokratske stranke osvojila je 133 od 199 mesta u parlamentu, što joj omogućava da samostalno menja ustav. Orban je kazao i da se ekonomsko težište Evrope pomera ka istoku. “Evropa je 1990. godine bila naša budućnost, a sada smo mi budućnost Evrope”, dodao je mađarski premijer.  Kritičari navode da od dolaska na premijersko mesto 2010. godine Orban gaji autokratski stil vladanja i da sve više učvršćuje vlast.

Inače, juče je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da RS neće dozvoliti da se na njenoj teritoriji formira bilo kakav sabirni centar za migrante. On je kazao da razume težinu problema s migrantima, ali da nema resursa da se bavi tim pitanjem. Prema njegovim rečima, Republika Srpska migrantima može samo da obezbedi bezbedan i što brži prolazak kroz ovaj entitet, ali da otvaranje izbegličkih kampova u RS ne može i neće prihvatiti. “Ako ovi iz Sarajeva pokušaju da na prostoru Republike Srpske osmisle ili pokušaju da nešto urade u vezi sa nekim sabirnim centrom, ili ne znam kako će oni to nazvati, mi ćemo to odbaciti. Taj centar sigurno neće biti formiran u Republici Srpskoj, pa neka oni pričaju da je to udar na svemir”, kazao je Dodik.