Foto: Pixabay.com

MMF bi ukinuo zakon o smanjenju penzija, vlast ne želi

Uprkos što je Međunarodni monetarni fond Srbiji preporučio ukidanje Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kojim su od 2014. godine smanjene penzije iznad 25.000 dinara, reakcije Vlade i predsednika Srbije su negativne.

Ana Brnabić je u petak izjavila da “mi ne možemo samo da vratimo penzije, onako kao što MMF traži, na pređašnji nivo, zato što bi to značilo da za 80 odsto penzionera vi umanjujete penzije”. Međutim, istog dana je predsednik Vučić izjavio nešto potpuno drugo:

“Oni traže da se drastično povećaju penzije onima koji imaju više od 50.000 dinara penziju, a da se ni za dinar ne povećaju penzije ljudima koji imaju ispod 25.000 dinara, a to je 61 odsto penzionera i da se minimalno uveća za ljude koji imaju 30.000 penziju. Ukupno 75,76 posto penzionera ne bi ništa dobilo od narednog povećanja”, rekao je Vučić i dodao da “ne kaže to MMF zato što više voli penzionere nego što volimo mi, već kaže iz nekih drugih razloga.”

U nedelju 13. maja je Nezavisno udruženje penzionera pozvalo Vladu Srbije da ukine pomenuti zakon, jer je “njegova primena potpuno nelegalna”, preneo je N1.

Kako su naveli u saopštenju, Fiskalni savet još od kraja prošle godine poziva Vladu da “sporni Zakon ukine, tim pre što je bio oročen do kraja 2017. godine, tako da je njegova primena danas, iako je to i ranije bila, tek sada potpuno nelegalna”.

Podsetimo, krajem godine je više od 40.000 penzionera podnelo Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) zahteve za povraćaj penzija, i najavilo da će se žaliti sudu za ljudska prava u Strazburu ako ne budu obeštećeni.

Prema računici Istinomera od prošle godine, država je od oktobra 2014. do avgusta 2017. godine po osnovu smanjenja penzija penzionerima uzela ukupno 612,4 miliona evra.