Goran Ilić / Foto: FoNet, Dragan Antonić

Goran Ilić: Nezavisno sudstvo bezvredno ako je tužilaštvo pod političkom kontrolom

U intervjuu Radiju Slobodna Evropa, zamenik predsednika Državnog veća tužilaca (DVT) Goran Ilić rekao je da je, imajući u vidu prethodna rešenja Venecijanske komisije, “skoro uveren” da ovo telo Saveta Evrope neće doneti pozitivno mišljenje o amandmanima Ministarstva pravde na izmenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

“Venecijanska komisija je 2007. godine dala mišljenje o postojećem Ustavu Republike Srbije. Rekla je da izbor javnih tužilaca u Parlamentu jeste recept za politizaciju javnog Tužilaštva. U amandmanima, koje je ponudilo Ministarstvo, istovetno je rešenje. Sve javne tužioce bira parlament, prostom većinom”, rekao je Ilić.

Ilić je učestvovao u razgovorima sa Venecijanskom komisijom održanim u Beogradu 10. i 11. maja. U intervjuu za RSE je rekao da debata o izmeni Ustava nije bila inkluzivna, kao i da su se uvažavala “određena mišljenja samo jednog kruga subjekata, dok se sa druge strane mišljenje nekih subjekta i nekih učesnika u debati, nije uvažilo”.

“Znate da debata nije služila osnovnoj svrsi, a svrha izmene Ustava jeste depolitizacija pravosuđa. Čitava debata je imala za svrhu da se na neki način pravosuđe suprotstavi građanima, da se zahtev i standard nezavisnosti predstavi kao neka vrsta neodgovornosti ljudi u pravosuđu”, rekao je Ilić.

On je naglasio i da je nezavisnost suda je potpuno bezvredna, ukoliko je Tužilaštvo pod političkom kontrolom, “jer će svi osetljivi i važni predmeti upravo biti okončani pod dejstvom nekog pritiska unutar Tužilaštva”.

“Govorilo se o tome da je pravosuđa loše. Sadašnje pravosuđe, ako jeste loše, ono je upravo loše zbog politike. U sadašnjem sistemu tužioce, starešine tužilaštava i predsednike sudova bira parlament, znači politika. Članove Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca bira parlament. Zakonske okvire za rad pravosuđa uspostavlja politika“, rekao ije Ilić i dodao da je izbor tužilaca i sudija jedno od ključnih pitanja, ali da je jednako važno pitanje sastava Visokog saveta tužilaca i Visokog saveta sudstva:

“To je stvar koja izmiče logici. U amandmanima, u ime depolitizacije pravosuđa, smanjuje se broj tužilaca u Visokom savetu javnih tužilaca, a povećava broj članova koje bira politika. To se objašnjava kao korak u pravcu depolitizacije”, rekao je Ilić.

Podsetimo, tužilačka i sudijska udruženja napustila su javnu raspravu o nacrtu izmena Ustava o pravosuđu krajem februara, a Apelacioni sud, Visoki savet sudstva, Državno veće Tužilaca i Nacionalni konvent o EU su, između ostalih, ocenili negativno rešenja Ministarstva pravde i tražili da se povuku amandmani na Ustav.

Inače, Venecijanska komisija je tokom posete Srbiji saopštila da je neophodan dijalog o promeni Ustava, a svoje mišljenje o predloženim amandmanima trebalo bi da donese tokom juna.