Dimitrije Boarov / Foto: FoNet/Medija Centar

Boarov: “Počela bitka za interpretaciju privrednih pokazatelja”

Osvrćući se na izjavu Ane Brnabić da je rast BDP u prvom kvartalu 2018. iznosio 4,5 odsto “najviši zabeleženi kvartalni rast u poslednjih 10 godina”, novinar Dimitrije Boarov u Novom magazinu podseća da se taj rast meri u odnosu na isti period 2017. godine kada je iznosio svega 1,2 odsto, pa je ovaj “skok BDP“ relativne vrednosti.

“Relativne je vrednosti (da ne kažem da je depresivan) i pokazatelj da je stopa rasta BDP-a Srbije u prva tri meseca od spomenutih 4,5 odsto rekordna u poslednjih deset godina. U prilog toj ’relativnosti’ ubrzanog rasta, naime, depresivno deluje činjenica da je u proteklih deset godina Srbija ukupno povećala svoj BDP 9,7 odsto, dok je u istom razdoblju Kina povećala BDP 156 odsto, Indija 129 odsto, Indonezija 101 odsto, Nigerija 88 odsto, Turska 85 odsto, itd. (vidi NIN od 26. aprila).“

Boarov ističe i da prema publikaciji “Kvartalni monitor” naša privredna politika još ne nalazi rešenje za ubrzanje kapitalnih investicija (javnih ulaganja), od kojih takođe zavisi bolji privredni rast:

“U ovoj publikaciji se, tako, spominje da su kapitalni rashodi 2017. godine bili realno manji 6,7 odsto nego u 2016. godini iako je ovdašnja politika širila utisak da se ’gradi na sve strane’, pa će i na tom planu stopa ovogodišnjeg rasta biti ’relativne vrednosti’. Pri tome, treba imati u vidu da je prvi kvartal prošle godine, kad je reč o građevinarstvu, u odnosu na prvi kvartal prethodne godine bio katastrofalan, s padom radova od 37 odsto.

Kako se onda veseliti sadašnjem porastu građevinarstva, to jest vesti da je ono ’u prvom kvartalu ove godine povećalo bruto dodatu vrednost 7,4 odsto’ u odnosu na isto razdoblje 2017. godine (Politika od 29. aprila). Sve u svemu, i ove godine je počela ’bitka za interpretaciju’ privrednih pokazatelja u kojoj je premijerka Vlade Srbije startovala vrlo pretenciozno. Istina, Vlada Srbije ovoga puta ima nešto bolje karte u toj igri, ali nema mnogo razloga za istaknutu samohvalu.”