Krihbaum i Brnabić / Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

Krihbaum: EU ne želi novi Kipar

Poslanik nemačkog Bundestaga i predsednik Odbora za odnose sa EU Ginter Krihbaum izjavio je juče u Beogradu da je budućnost regiona u Evropskoj uniji, ali da EU ne može da uvozi bilo kakve konflikte.

“Nerešene konflikte ne možemo da uvezemo u EU, Kipar je tu primer, otvoreno da kažem – nemam volje da imamo još jedan Kipar”, naglasio je Krihbaum. Napomenuo je da zahteva od svih strana da budu spremni za kompromis, da očekuje da se dogovori poštuju i realizuju, navodeći da Nemačka i Evropska komisija utiču da svi „obavljaju domaće zadatke“. Imao je sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a na pitanje novinara da prokomentariše pisanje prištinske “Gazete ekspres” da su zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija) u Vašingtonu razmotrile razgovore Beograda i Prištine i da bi oni, kako se navodi, mogli da se završe sporazumom u toku ove godine, kazao je da ne veruje da su zapadne diplomate već usaglasile rešenje za Kosovo. Dodao je da je “plodno kad se diplomate sastaju”, ali da ništa ne zna o takvom dogovoru. S druge strane, predsednik Vučić je kazao da je od svega izvesno samo da su u pitanju zemlje koje Kosovo smatraju nezavisnim. “Šta se tamo dešavalo, saznaćemo… Nešto se jeste dešavalo, a šta – saznaćemo”, kazao je Vučić i naglasio: “Spremni smo za razgovor i kompromis, ne i za ucene i pretnje”. Krihbaum je, kako je saopšteno, u razgovoru sa premijerkom Brnabić napomenuo  da će Nemačka nastaviti da podržava evropsku perspektivu Srbije.

A na panelu o decentralizaciji u okviru Međunarodne parlamentarne konferencije „Idejom EU do mira i razvoja“, koja se održava u Skupštini Srbije, Krihbaum je istakao: “Sa Srbijom je samo 10 poglavlja otvoreno, imamo drugih problema sa kojim se suočavamo već na samom početku, slično je i u Crnoj Gori, ali je u Srbiji slučaj mnogo ozbiljniji, i to ne sme biti zaboravljeno”. “U pregovorima sa Srbijom imamo problema i izazova sa kojim se suočavamo na samom početku, najveći su u Poglavljima 23 i 24”, rekao je nemački poslanik.