Rušenje u Hercegovačkoj / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Tužilaštvo: Policajac dobio uslovnu kaznu u slučaju “Savamala”

Više javno tužilaštvo juče je u Beogradu u slučaju “Savamala” zaključilo sporazum sa policajcem Goranom Stamenkovićem o priznanju izvršenja krivičnog dela nesavestan rad u službi i tim sporazumom je predviđena uslovna kazna.

U saopštenju Tužilaštva navedeno je da je “predmet dostavljen Višem sudu u Beogradu radi zakazivanja ročišta o odlučivanju o sporazumu”. U odnosu na deo postupka u kome su i dalje NN izvršioci, a vezano za događaje iz Hercegovačke ulice predmet je vraćen na postupanje Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, jer se u konkretnom slučaju radi o krivičnim delima iz njihove nadležnosti, navelo je Više javno tužilaštvo. Prvo osnovno javno tužilaštvo je 23. aprila Višem javnom tužilaštvu prosledilo krivičnu prijavu MUP Srbije protiv Stamenkovića koji je bio šef smene dežurne službe beogradske policije kada su rušeni objekti u Savamali pre dve godine.

Podsetimo, u noći između 24. i 25. aprila 2016, nakon parlamentarnih izbora u Srbiji, osobe maskirane fantomkama bagerima su srušile objekte u Hercegovačkoj ulici, odmah pored gradilišta budućeg naselja “Beograd na vodi”. Tada je porušeno oko 1.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, a muškarci sa fantomkama zaustavljali su građane, oduzimali im mobilne telefone i neke od njih vezali. Građani su pozivali policiju u pomoć, ali je ona odbila da izađe na teren i usmeravala ih na Komunalnu policiju. Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći vidi se da je “iz vrha” policije službenicima naređeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno. Utvrđeno je da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj. Tadašnji premijer Aleksandar Vučić izjavio je da su noćno rušenje izveli “kompletni idioti”, a posle više od mesec dana, i pritiska javnosti, kazao je da iza rušenja stoji gradska vlast. Ipak, od tada on insistira na tome da su porušeni objekti bili nelegalni. U više navrata hiljade građana protestovalo je tražeći istinu o ovom slučaju i zahtevajući da odgovorni snose posledice.