Ana Brnabić i Nenad Popović / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Brnabić osudila tvit ministra Popovića

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić oštro je osudila tvit ministra bez portfelja Nenada Popovića u kojem diskriminiše LGBT populaciju.

Ona je kazala da nije želela da reaguje odmah kad je videla tvit, jer je želela da to učini hladne glave. “Sa ministrom ću razgovarati u četiri oka, da pokušam da razumem njegovu izjavu, ali mislim da je ministar Popović pomešao sve teme”, rekla je premijerka. Dodala je da jednom za svagda želi da proba da stavi tačku na temu homoseksualnosti i nataliteta. “Između toga ne postoji nikakva uzročno-posledična veza. I gej ljudi imaju reproduktivne organe. I gej ljudima nikakav ministar i nikakva vlada ni na kakvom svetu ne može da odredi da li će da imaju ili nemaju decu. Niti da odredi niti da kontroliše”, poručila je Brnabić. Rekla je i da će zamoliti ministarku Slavicu Đukić Dejanović “da pojedinačno objasni ministru kako natalitet nikakve veze nema sa tim da li je neko gej ili nije”. Podsetimo, Popović je na svom “Tviter” nalogu napisao: “U trenutku kada se kao država borimo na sve načine da podržimo rađanje, iz Hrvatske nam uvoze gej slikovnice! To pod hitno treba zaustaviti! Moramo da stanemo na put onima koji žele da nas ubede da je u redu da ‘Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata'”. Popović je izjavio da je u komentaru izneo stav “kao roditelj i građanin Srbije” kome su “na prvom mestu tradicionalne vrednosti” i ocenio da njegov tekst nije poziv na nasilje.

Organizacija Gej lezbejski info centar saopštila je da je po hitnom postupku podnela pritužbu protiv ministra Popovića zbog tvita u kojem, kako su naveli, preti i diskriminiše LGBT populaciju, i zatražili da im se javno izvini zbog “zapaljivih izjava”.