Foto: Pixabay.com

“Srbija usporila u približavanju dohotku EU”

Većina zemalja istočne i srednje Evrope su usporile, a Zapadni Balkan, uključujući Srbiju, počeo je da zaostaje u približavanju nacionalnom dohotku i bogatstvu razvijenog dela Evropske unije.

Ovo se navodi u novoj analizi “Ekonomist intelidžens junit” (EIU). Ovaj londonski centar za ekonomske analize posebno navodi da je jedino Hrvatska od članica EU u srednjoj i istočnoj Evropi postala “siromašnija”. Prošle godine smanjio se rast hrvatskog dohotka po stanovniku u poređenju s 15 razvijenih, bogatih članica EU u odnosu na ključnu 1989. godinu, “kada je počela ekonomska tranzicija u istočnoj i srednjoj Evropi”. Približavanje 11 članica EU srednje i istočne Evrope nacionalnom dohotku i bogatstvu EU je, uz razlike među njima, ipak bilo brže nego kad je u pitanju Zapadni Balkan, “gde je razlika u dohotku i ravni bogatstva u odnosu na razvijenu petnaestoricu EU bila veća u 2017. nego 1989. godine”. Kako se ističe, prošle godine je na Zapadnom Balkanu jedino Albanija zabeležila, iako vrednosno nisko, približavanje ravni dohotka u razvijenim članicama EU, i to s 15,5 na 23,4 odsto, dok su Srbija, Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina imale manji rast u odnosu na 1989. Srbija je, tako, prošle godine smanjila to približavanje bogatom delu EU sa 45,8 odsto, koliko je taj nivo bio u 1989, na 31,1 odsto prošle godine, Crna Gora je sa 51 odsto taj procenat umanjila na 32 odsto, Makedonija sa 33,8 na 27,8 odsto, a BiH sa 30 odsto na 23,5 odsto.

EIU objašnjava da je Zapadni Balkan u prvoj fazi ekonomske tranzicije bio pogođen ratnim sukobima 90-ih godina i velikom recesijom, dok je posle 2000. došlo do brzog oporavka i snažnijeg približavanja dohotku po stanovniku tadašnje petnaestorice EU, da bi oporavak doživeo ozbiljan udarac zbog svetske ekonomske krize 2008. koja je pogodila i celu EU. Među članicama istočne i srednje Evrope na početku ekonomske tranzicije pre tri decenije najbolje je stajala Slovenija čiji je dohodak po stanovniku iznosio 69,8 odsto proseka u bogatim državama EU, a prošle godine je slovenački dohodak dostigao postotak od 75,8 bogatstva najrazvijenih u evropskom klubu. Ubedljivo najsnažniji ekonomski razvitak i rast dohotka je zabeležila Poljska, pa je sa 29,9 odsto u 1989. došla na 59,9 odsto bogatstva EU petnaestorice.